dilluns, 28 d’octubre del 2013

Espanya, a punt de quedar-se sola dins la UE en l'oposició a Kossove

Dilluns  28.10.2013  18:43

Els altres quatre estats que no reconeixen el país balcànic han fet passos per normalitzar la situació


L'inici de les negociacions de la Unió Europea sobre l'adhesió de Kossove ha tornat a posar sobre la taula la divisió dels estats membres. La UE ha optat per negociar per ella mateixa, impedint així qualsevol vet, vet que finalment només podria arribar d'Espanya. Car els altres quatre estats ja han començat a fer passos pel reconeixement diplomàtic.

Fins ara Romania, Grècia, Xipre, Eslovàquia i Espanya es neguen a reconèixer la independència de Kossove, proclamada l'any 2008 de manera unilateral. Tanmateix la situació està canviant de forma ràpida, sobretot després de l'acord entre Sèrbia i Kossove que equivalia de fet al reconeixement mutu.

Aquest mes d'octubre, de fet, Xipre, Grècia i Eslovàquia han iniciat converses oficials entre els seus governs i el kossovar.  Enver Hoxhaj, ministre d'afers estrangers kossovar, ha declarat en tots tres casos que s'obrien expectatives bastant immediates de reconeixement diplomàtic.

Romania, per la seva banda, ja fa mesos que va anunciar la seva intenció de reconeixer Kossove. De moment els problemes polítics interns estan retardant aquest reconeixement que el primer ministre Victor Ponta afavoreix obertament.

L'únic estat que no ha fet cap moviment de cap classe en el dossier kossovar és l'estat espanyol.
Fa mesos el parlament europeu va aprovar una resolució demanant a tots cinc estats que reconeguessin Kossove.

http://www.vilaweb.cat/noticia/4152682/20131028/espanya-punt-quedar-sola-dins-ue-loposicio-kossove.html