dissabte, 12 d’octubre del 2013

El 12-O amb prou feines omple la plaça Catalunya

Dissabte  12.10.2013  12:00

PP i C's apleguen una quantitat de manifestants pràcticament igual a la de l'any passat · A la concentració també hi han participat España2000, Plataforma per Catalunya, la Falange Española de las JONS i el neonazi Casal Tramuntana








Malgrat totes les crides fetes per PP i Ciutadans, l'unionisme no ha estat capaç de demostrar més capacitat de convocatòria que l'any passat. Si aleshores va aplegar uns 6.000 manifestants, enguany el nombre és similar i es calcula que hi ha unes 7.000 persones. La concentració, convocada per la plataforma Som Catalunya, Somos España, amb prou feines ha omplert la plaça de Catalunya de Barcelona, tot i que la guàrdia urbana l'ha xifrada en 30.000 assistents.

En ocasió del dia de la hispanitat, els organitzadors volien deixar clar avui que a Catalunya també hi havia ciutadans que no volien la independència. Els partits unionistes més radicals, PP i C's, s'han manifestat conjuntament amb organitzacions feixistes i racistes: la feixista España2000, la xenòfoba Plataforma per Catalunya, la Falange Española de las JONS i el neonazi Casal Tramuntana, del Clot.

Els organitzadors han desplegat al Passeig de Gràcia una gran bandera de 100 metres de llarg per 13 d'ample, la meitat espanyola i l'altra meitat catalana.

La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha dit, abans de començar la concentració: 'Avui, la Catalunya majoritària trenca el seu silenci'. Tot i que la mobilització d'avui és molt lluny del 1,6 milions de persones que van sortir al carrer l'Onze de Setembre passat en defensa de la independència, Camacho ha insistit:'La imatge de la via independentista no és la única imatge de Catalunya'. També ha criticat l'absència del PSC i Unió a la concentració, i els ha retret que no fessin 'costat als milers de catalans que els voten'. 'El temps els passarà factura', ha vaticinat.

Aquest cap de setmana s'escauen uns quants actes ultradretans i espanyolistes a Barcelona i a Tarragona que han posat en alerta veïns, partits i policia. A Barcelona, grupuscles feixistes es concentren a Montjuïc, com fan cada 12 d'octubre. Enguany pretenien sortir a les onze del matí de la plaça de Sants i arribar-hi en manifestació, però dimecres el conseller d'Interior Ramon Espadaler va anunciar que els prohibia de manifestar-se entre la plaça de Sants i la plaça d'Espanya. Els organitzadors van presentar ahir un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra la decisió del govern, que va ser desestimat ahir mateix pel tribunal.

Ultres a Montjuïc

La ultradreta ha estat convocada per la coordinadora Espanya en Marcha, que aplega la Falange, Nudo Patriota Español, Alianza Nacional, Movimiento Católico Español i Democracia Nacional. Fa dies que ofereixen places d'autobús d'anada i tornada de Madrid a Barcelona i van publicar un vídeo amenaçador amb lemes com ara 'El separatisme és un crim que no perdonarem'.

Per justificar la prohibició parcial de la manifestació, el conseller Espadaler va adduir motius de seguretat, després d'haver valorat els informes de la policia. Per tant, els neonazis faran el recorregut que fan cada any des dels anys vuitanta: de la plaça d'Espanya fins a Montjuïc, on han previst una concentració que acostuma a ser molt minoritària.

Espanyolistes a l'acte de beatificació de Tarragona
Demà també es preveu la presència d'ultres a Tarragona, on la Conferència Episcopal Espanyola farà una gran cerimònia per a beatificar 522 'màrtirs de la persecució religiosa'. La ultradretana Cruz de San Andrés, que crida a assistir a l'acte com a participació a 'una gran festa de la hispanitat a Catalunya', també ha organitzat autocars des de les principals capitals espanyoles per anar-hi.

El Departament d'Interior ha preparat un pla específic per a aquest esdeveniment, amb desplegament d'antiavalots inclòs. S'hi esperen uns 20.000 assistents. S'hi afegiran probablement col·lectius vinguts de tot l'estat el dia abans a Barcelona.

Mas, Ortega, Gallardón, Fernández Díaz i Posada, a Tarragona
El ministre de Justícia espanyol, Alberto Ruiz Gallardón, el de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i el president del congrés espanyol, Jesús Posada, representaran demà el govern espanyol i les corts espanyoles a la beatificació de Tarragona, segons fonts de les dues institucions. Coincidiran amb el president de la Generalitat, Artur Mas, la vice-presidenta del govern, Joana Ortega, que han rebut moltes crítiques per anar en un acte d'aquestes característiques. També hi serà la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, l'inspector general de l'exèrcit espanyol, Ricardo Álvarez-Espejo García, i cent quatre bisbes de tot l'estat espanyol.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4149387/20131012/12-prou-feines-omple-placa-catalunya.html