dimecres, 16 d’octubre del 2013

Advertència d'Europa a la violència policial espanyola

El comissari de Drets Humans de l'UE emet un informe en el que assegura que l'existència de "racisme institucional" i tractes "discrimatoris" a la policía espanyola i la Guardia Civil


, Redacció | Actualitzat el 16/10/2013 a les 13:45h

Nils Muižnieks
El comissari de Drets Humans del Consell d'Europa, Nils Muiznieks, no s'ha mossegat la llengua després de visitar durant el mes de juny  l'Estat espanyol i copsar de primera mà com actuen les forces i cossos de seguretat estatals a les manifestacions i poder recollir informes dels denunciants de maltractaments o discriminacions en processos d'investigació policial .

Muiznieks ha emès un informe, publicat aquest dimecres, en el que s'hi conclou que les autoritats abusen d'un "ús excessiu de la força" en les manifestacions, que practiquen un "racisme institucional" i que es fa la vista grossa amb els casos denunciats de tortura. Una constatació que pel comissari s'agreuja per la quantitat d'indults en casos de policies condemnats per violació dels drets humans.


L'informe cita el Comitè per a la Prevenció de la Tortura que des del 1991 alerta sobre els maltractaments per part de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional en "casos de detenció per delictes relacionats amb grups armats o terroristes". Uns delictes afavorits pel règim d'incomunicació durant les detencions i pel fet que els agents practiquen els interrogatoris encaputxats.


El comissionat europeu de Drets Humans veu que aquestes pràctiques es registren en comissaries, presons i els polèmics Centres d'Internament per a Estrangers, els CIE. En aquest sentit destaca la manca d'una investigació efectiva de les tortures o maltractaments denunciats. L'informe aporta també mesures preventives per poder aclarir casos de "racisme institucional" o "comportaments discriminatoris entre les forces policials".


http://www.naciodigital.cat/noticia/60586/advert/ncia/europa/viol/ncia/policial/espanyola