dimarts, 17 de setembre del 2013

TV3 explica als nens com Catalunya "va perdre la seva llibertat"

L'Info K també destaca que "Felip V no va tenir gens de compassió dels catalans"





L'Info K, l'informatiu del canal infantil de TV3, també va voler explicar als nens dies després de la Diada què va passar el 1714. D'aquesta manera, l'informatiu advertia que "segurament aquesta història no és la més alegre que heu sentit mai. Ni la més trista, ni la més avorrida. Però pareu l'orella perquè és ben real".

El programa recorda la Guerra de Successió i la lluita entre Castella, partidària dels Borbons, i Catalunya, partidària de Carles III. Igualment, assenyala que a Carles III li va caure "una herència sobtada" després de la mort del seu germà. "Va heretar un imperi i era tant poderós que no l'importava gens ni mica ser rei dels catalans. I va marxar com si res".

"El més greu va ser que els anglesos i la resta d'aliats dels catalans també ens van deixar plantats. La guerra estava ben perduda", assenyala, a més de denunciar que "el nou rei, Felip V, no va tenir gens de compassió dels catalans i va castigar el poble català amb un d'aquells càstigs que no s'obliden: el decret de Nova Planta".

"Era un conjunt de lleis que entre d'altres coses eliminaven la Generalitat, és a dir, el Govern. Catalunya perdia així la seva llibertat", es sentencia. L'Info K, finalment, va recomanar tres llibres sobre el 1714: 'La història que en Roc Pons no coneixia' de Jaume Cabré, '1714' de Jordi Sierra i Fabra i 'Aquell dia de 1714' d'A. Munné-Jordà.



http://comunicacio.e-noticies.cat/tv3-explica-als-nens-com-catalunya-va-perdre-la-seva-llibertat-79065.html