dimecres, 25 de setembre del 2013

Mas: 'Sabem que no hi ha marxa enrere possible'

Dimecres  25.09.2013  17:00

Avui comença el debat de política general · El parlament té l'envit de respondre al clam de la Via Catalana  



'L'encaix [amb Espanya] només és possible si Catalunya accepta ser un objecte', ha dit el president de la Generalitat, Artur Mas, en el començament del debat de política general. 'Si volem ser un subjecte, amb projecte propi, l'encaix no és possible per més que l'hàgim perseguit durant cent anys. El país està fatigat d'una relació amb l'estat com aquesta. Catalunya sent afecte real per Espanya, però ja no confia en l'estat espanyol', ha dit Mas, que ha fet èmfasi en la gran mobilització social i ha remarcat que el procés d'autodeterminació 'no té marxa enrere'.

Mas s'ha fet aquesta pregunta: 'Accepta l'estat espanyol una consulta a Catalunya del poble català per decidir el futur polític del país?'. I si la resposta fos que no? 'El full de ruta està clarament decidit. La consulta s'ha de celebrar el 2014. Treballarem incansablement perquè sigui així. Abans de final d'any concretarem la data, el contingut de la consulta i el marc legal o marcs legals a utilitzar. Volem celebrar la consulta acordada amb l'estat, o tolerada per l'estat. Si cap negociació amb l'estat és possible estic disposat a utilitzar tots els elements democràtics i legals, inclosa la convocatòria d'eleccions. No és l'extrem que desitjo, però si es pretén silenciar la veu i el vot de catalans ho faré com a últim recurs possible.'

Mas ha avisat que si no s'accepta el principi democràtic de la consulta, no hi haurà res a negociar. 'Per més bona voluntat que hi hagi per part nostra, què es pot negociar?', s'ha demanat En aquest punt, ha refermat el seu compromís amb la celebració d'una consulta el 2014, i ha assegurat que el govern treballarà 'incansablement' perquè sigui així.

També ha apostat perquè a final d'any es concreti data, contingut de la consulta i el marc o marcs legals a utilitzar, tenint en compte que hi ha cinc de possibles. Mas ha assegurat que la seva voluntat és que aquest 'triple acord' sigui assolit entre totes les formacions polítiques favorables al dret a decidir.

Ha insistit que la seva voluntat és que la consulta sigui acordada "o com a mínim en un marc de tolerància", però també ha remarcat que està disposat a utilitzar tots els instruments legals al seu abast, inclosa la convocatòria d'eleccions.

Mas també ha parlat de la situació econòmica, i ha dit que l'any que ve no hi hauria més retallades. En tot cas, es mantindrà, tal com va avançar el conseller Mas-Colell, la retallada d'una paga als treballadors públics. 'Els esforços de tres anys han valgut la pena. S'ha garantit el gruix de les polítiques socials'.

També ha remarcat la importància creixent de les exportacions en l'economia catalana. 'Les exportacions segueixen creixent: la nostra economia ja depèn més del món que no de l'estat espanyol. En un any, 2.700 empreses exportadores més.'

El desenvolupament del ple

El president de la Generalitat, Artur Mas, obre avui a les 17.00 el primer debat de política general de la desena legislatura. El ple continuarà demà amb les intervencions dels caps dels grups parlamentaris i el debat amb el president, i s'acabarà demà passat al vespre amb les votacions de les propostes de resolució. Aquestes propostes de resolució marquen les conclusions de les sessions i poden incloure elements d'impuls de l'acció del govern i crítiques. Les resolucions s'aproven per majoria simple, és a dir, amb més vots a favor que no en contra, i el govern té l'obligació de complir-les. D'ací ve que aquests darrers dies els partits hagin intensificat les converses per mirar d'acordar propostes.

Per racionalitzar i facilitar la presentació, el debat i les votacions de les propostes de resolució, la mesa i la junta de portaveus van acordar la setmana passada que cada grup en pogués presentar un màxim de vint. Pel que fa a les votacions, també van decidir que les propostes de cada grup es poguessin votar conjuntament o separadament, una per una, però que en cap cas no es pogués demanar votació separada de part d'una proposta. Aquest mateix criteri també s'aplicarà a les propostes transaccionals.