dimecres, 25 de setembre del 2013

La proposta de Duran no troba suport ni en CDC

25/09/2013

Tercera Via

Els companys de coalició d'Unió consideren utòpica la ‘tercera via’ que recupera els grans temes retallats de l'Estatut


Nerea Rodríguez


La ‘tercera via’ proposada pel líder d’UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, no troba suport ni en l’altre partit de la coalició, Convergència Democràtica de Catalunya. L'aposta de Duran es concreta en un pacte fiscal per a Catalunya, la competència exclusiva en llengua, cultura i educació; la presència de Catalunya en organismes internacionals i una reforma constitucional que inclogui el dret a decidir dels catalans. I, especialment, que la consulta inclogui una tercera opció: la d’un nou estatus per a Catalunya que impedeixi la ruptura amb l’Estat espanyol. Excepte aquest darrer punt, els altres són els grans aspectes que incloïa l'Estatut, i que van ser arranats pel Tribunal Constitucional.

La proposta que no agrada ni a CDC, i han estat nombrosos els dirigents d'aquest partit que l'han considerat avui utòpica, per la negativa d'Espanya. El president del grup parlamentari de CiU, el convergent Jordi Turull, ha recordat en una entrevista al programa ‘Els Matins’ que el que vol Duran “es el que hem proposat els últims anys i ha acabat com ha acabat”.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha fet avui una piulada al seu Twitter on no es refereix explícitament a la ‘tercera via’ de Duran, però que sí que pretén deixar clar quin és el full de ruta del Govern i que no té res a veure amb la ‘tercera via’: “Als qui qüestionen el rumb fixat pel Govern cap a l'Estat propi jo els faria una pregunta: quina representa que és l'alternativa?”

El diputat de CDC al Parlament Ferran Falcó ha ironitzat amb la proposta de Duran, relacionant-la amb la informació que publica avui el diari ‘El Mundo’, segons la qual el castellà serà llengua vehicular a tot l’Estat espanyol: “El titular d’El Mundo "el español será vehicular en toda España" és un altre tronc atravessat a la tercera via”, afirma, apuntant a la feblesa de la proposta.

També la secretària d’Imatge i Actes de CDC, i presidenta local a Reus, Ima Mis, ha advertit des de Twitter que “una tercera via és un 'déjà vu' superat per la contínua ofensiva assimilaciónista del govern d l'Estat espanyol”.



http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/09/la_proposta_de_duran_no_troba_suport_ni_en_cdc_96143.php