dissabte, 7 de setembre del 2013

La insinuació d'un diàleg Mas-Rajoy capgira la política catalana

Dissabte  07.09.2013  01:46

El govern espanyol reacciona amb una prudència extrema davant el gir de Mas

 


La ministra portaveu Soraya Sáenz i el mateix president Rajoy, des de Rússia, van coincidir ahir en mostrar-se molt prudents davant la revelació pública de la darrera reunió entre Rajoy i Mas i les declaracions del president català en el sentit d'ajornar el procés sobiranista fins el 2016. Ni Sáenz ni Rajoy van voler confirmar formalment l'existència de la reunió però el canvi de to era massa evident. Mas davant Oriol Junqueras va negar que hagi canviat res en la seva actitud però no va poder negar tampoc l'evidència: des de la premsa internacional a tota la classe política catalana el missatge va ser llegit com una marxa enrere.

Ahir, després de la filtració de la notícia a través del diari Ara, la pregunta que tothom es fèia era què estan pactant els dos presidents. Fonts coneixedores de la negociació van explicar a VilaWeb que no hi ha cap pacte encara, ni l'esbòs del mateix. Només hi ha un canvi important d'actitud de Rajoy que Mas vol explorar per a veure fins on arriba. Diversos mitjans van especular amb possibles acords, que incloien la celebració d'una consulta usant les lleis catalanes però on no es preguntaria sobre la independència o la possibilitat de preguntes múltiples.

De moment, però, tot es limita a un tempteig, tempteig que a partir d'ara es tornarà més difícil en haver-se fet públic.

Tant Mas com Rajoy esperen ara la celebració de la Diada. El Govern es defineix com a 'sorprés' per la reacció de bona part del sobiranisme. Especialment de l'ANC però també de part de la pròpia CDC. Dimecres ningú no espera reaccions especials durant la Via Catalana però en una part significativa dels ambients independentistes la proposta de Mas ha causat indignació i avui ja circulaven convocatòries demanant gestos de reprobació pública al president.

ERC viu amb especial preocupació la situació. Fonts dels republicans afirmaven ahir a VilaWeb no 'entendre res de res' i no amagaven un cert disgust per haver-se assabentat per la premsa d'aquestes reunions. Amb tot Oriol Junqueras es va limitar a reafirmar el compromís de fer la consulta durant el 2014 i no va voler especular sobre si el gest del president català podria conduir al trencament de l'acord de governabilitat.

otícies relacionades




http://www.vilaweb.cat/noticia/4142417/20130907/insinuacio-dialeg-mas-rajoy-capgira-politica-catalana.html