dimarts, 24 de setembre del 2013

La CIA a l'ombra torna a estudiar la independència de Catalunya

Stratfor emet un altre informe on inclou les reticències d'en Duran i les advertències d'ERC perquè Mas no s'encanti en el procés. Destaca que un 49% dels catalans hi està a favor


, Redacció | Actualitzat el 24/09/2013 a les 14:00h


L'estudi de l'Agència.


Stratfor Global Intelligence, la consultora geoestratègica privada més important dels EUA, torna a incloure en el seu butlletí el procés d'emancipació nacional de Catalunya. L'informe, datat l'11 de setembre, elabora un minut i resultat del cas català un any després de la gran manifestació de la Diada del 2012, quan també va elaborar un complert informe de la situació catalana.

L'agència d'intel·ligència nord-americana reflexa una enquesta datada el 5 d'agost on mostra que el 49% de la població de Catalunya estaria a favor de la independència. Un sentiment però que no veu en la federació de govern. De fet, els analistes asseguren que el president Artur Mas ha patit problemes per poder "conciliar les exigències d'ERC que volen separar-se ràpidament amb els del seu partit, on alguns dels seus membres es mostren més reticents".

En aquest sentit, recorda que tant a Convergència com a Unió hi ha dirigents que es conformarien amb un pacte fiscal com el que gaudeixen Euskadi o Navarra i un reconeixement d'un estatus polític més elevat. Fins i tot, recull la proposta de vàries preguntes o la tercera via que ha postulat Josep Antoni Duran i Lleida. "Alguns pensen que no n'hi ha prou amb un simple Sí o No", assegura el report.

El procés va endavant amb fets
Malgrat tot, Strafor insisteix que existeix el compromís de celebrar la consulta el 2014 en un marc legal, relata la importància de la Comissió pel Dret a Decidir del Parlament, reflexiona sobre l'efecte dels casos de corrupció, i sobre les veus de Brussel·les que apunten que una virtual Catalunya independent quedaria fora de l'UE malgrat que aquesta "es mira el procés de prop", una dada preocupant per la "internacionalització" de l'economia catalana, afegeix.
L'informe conclou que Madrid acabarà fent alguna oferta per intentar demorar el referèndum d'independència. Per altra banda, creu que si el conflicte es demora les friccions entre independentistes i unionistes poden anar en augment.