dilluns, 5 d’agost del 2013

'El País' demana "desbloquejar Catalunya"

Dret a decidir

05/08/2013

El diari proposa que "Rajoy obri espais de diàleg, i que Mas elimini l'unilateralisme de la seva actuació"


Nerea Rodríguez

Editorial d'El País
El diari ‘El País’ demana avui en la seva editorialdesbloquejar Catalunya”, i opina sobre la carta que el president de la Generalitat, Artur Mas, va enviar al president espanyol, Mariano Rajoy, demanant-li permís per fer una consulta. En aquest sentit, espera que “el destinatari respongui amb intel·ligència política, doncs la qüestió catalana i la pròpia situació de Catalunya estan enquistades en la paràlisi, el diàleg de sords i la creixent radicalització social”.

En aquesta línia, adverteix que “el que no seria gens útil seria la repetició del fals diàleg de dues hores mantingut per tots dos dirigents al setembre de 2012, una setmana després de la celebració d'una multitudinària Diada” i reclama “assegurar que una altra trobada no quedi en efímer conat generador de frustracions, sinó com un diàleg estructurat per explorar les eventuals solucions al problema enquistat”.

L’editorial però també carregar contra el president Mas, i assenyala que “convindria que en aquesta seqüència el president de la Generalitat acredités amb fets que l'expressió del seu desig de realitzar una “consulta ben feta” no és pura retòrica”, i argumenta que “gairebé tots els passos que ha emprès cap a la consulta són unilaterals o sectaris. Les obstinacions sobiranistes vaticinen una consulta mal feta: una consulta no sobre la independència o més genèricament sobre el futur de Catalunya, sinó per a la separació. Res a veure amb el model escocès en el qual assegura inspirar-se”.

Pel diari ‘El País’ però perquè tot això surti bé, Mas i Rajoy “hauran de superar la síndrome dels líders afligits de debilitat, consistent a convertir la rivalitat mútua en hostilitat, la temptació de recuperar ascendència en l'opinió pública i fer-se de nou forts a costa de l'altre”. I conclou que si optessin per aplicar el mateix enfoc “negacionista” que han aplicat amb el cas Palau i el cas Bárcenas a la qüestió catalana, “pot vaticinar-se que aquesta empitjorarà greu i ràpidament”.

http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/08/_el_pais_demana_desbloquejar_catalunya_95408.php