dijous, 25 de juliol del 2013

Artur Mas ja té el full de ruta

El Consell Assessor per a la Transició Nacional li lliura el seu primer informe


| Actualitzat el 25/07/2013 a les 19:45h


Pi i Sunyer lliura a Mas el primer informe que ha elaborat el CATN. Foto: Pol Solà


El Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) ha lliurat aquest dijous al Govern el seu primer informe, d'unes 150 pàgines, centrat en les diverses vies per convocar la consulta sobre la independència. Els membres del CATN, amb el seu president, Carles Viver Pi i Sunyer, al capdavant, han lliurat l'informe al president de la Generalitat, Artur Mas, i als consellers de Presidència i Justícia, Francesc Homs i Germà Gordó.

La trobada ha començat una hora i mitja tard perquè el ple del Parlament sobre ocupació juvenil s'ha allargat més del previst, cosa que ha impedit que la vicepresidenta Joana Ortega assistís a la reunió.

El CATN, constituït a l'abril, té la missió d'estudiar els punts clau del procés d'emancipació nacional, com la creació de l'Agència Tributària de Catalunya, d'un Banc Central, d'agències i ens reguladors, de l'articulació d'un poder judicial propi, d'un servei exterior... També ha d'analitzar quina és la millor via per a convocar la consulta, i com s'ho farà el nou Estat català per establir relacions amb Unió Europea (UE) i l'Estat espanyol.

En l'ambit econòmic, el Consell estudiarà com s'han de repartir els actius i els passius que es comparteixin amb l'Estat espanyol, com s'ha d’articular la successió de contractes de béns i serveis entre administracions... Igualment, també analitzarà com queda la caixa de la Seguretat Social, qüestions com la doble nacionalitat, l'oficialitat del castellà, l'articulació d'un sistema nacional de Defensa...

Per tot plegat, aquest òrgan assessor té previst de produir al voltant de quinze o vint informes, que tractaran cadascun d'aquests temes.