dimarts, 11 de juny del 2013

Un estudi matemàtic de la Universitat de NY dóna la secessió el més plausible

El politòleg Joan Barceló aplica al conflicte Catalunya-Espanya la teoria de l'equilibri perfecte de subjocs


Nerea Rodríguez
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, i el president espanyol, Mariano Rajoy
Un estudi matemàtic realitzat pel politòleg Joan Barceló, i publicat en una revista acadèmica de la Universitat de Nova York, vaticina que en el cas que el resultat de la consulta sobre la independència de Catalunya fos positiu, “l'escenari més plausible seria una secessió amistosa, donats els interessos propis de tots dos jugadors (Mas i Rajoy) i les conseqüències derivades de cada estratègia”.

“Això, a la llarga, conduirà a la creació d'un nou Estat en la comunitat internacional: Catalunya”, conclou l’estudi matemàtic, titulat “La batalla per la secessió: Catalunya vs Espanya”. El mètode utilitzat per Barceló per analitzar el conflicte és “l’equilibri perfecte de subjocs”, model desenvolupat per John Forbes Nash Jr., premi Nobel d’Economia l’any 1994, i que indica que qualsevol conflicte amb un nombre finit d'estratègies té almenys un punt d'equilibri entre les parts.

En les conclusions de l’estudi, l’expert en Ciències Polítiques i Govern argumenta que “Mas hauria d'avançar en el procés cap a la consulta, movent-se cap el que s'ha anomenat ‘el joc final’, en el qual Rajoy no faria concessions”. En aquest joc –suposant una possibilitat inferior al 50% que Rajoy utilitzi una intervenció militar– "el president espanyol faria servir la intervenció política per detenir el procés, encara que Mas continuaria endavant”.

En aquest sentit, Barceló assenyala que “l'única opció que tindria Rajoy per convèncer Mas que abandonés el projecte, seria mitjançant la projecció d'una amenaça creïble de la força militar en el procés, amb una probabilitat percebuda de més del 50%”. Si llavors Mas segueix avançant cap a la independència, és quan la hipòtesi més plausible des d'un punt de vista matemàtic és la d'una secessió amistosa. El politòleg dóna per fet que “la batalla per la secessió de Catalunya és un tema que atraurà molta atenció els propers anys” en el terreny acadèmic.