dimarts, 14 de maig del 2013

Homs mostra sintonia CiU-ERC: "Volem fer pressupostos, però no a qualsevol preu"

Reclama a PSC, PP i ICV que facin pinya per pressionar el govern espanyol a rebaixar el dèficit, "perquè són menys retallades"

Lluís Bou

Francesc Homs a la roda de premsa de consell de govern.
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha advertit avui en roda de premsa, que el govern vol presentar pressupostos però que aquests no poden ser "a qualsevol preu". Ha mostrat en aquest aspecte una total sintonia entre CiU i ERC respecte a aquesta qüestió. Homs ha demanat que mentre no hi hagi un objectiu de dèficit definitivament establert, s'entengui que tot el país se la juga, i ha reclamat als altres partits "fer pinya", en clara al·lusió al PSC, PP i ICV. Al seu entendre, s'hauria de fer pressió al govern espanyol perquè flexibilitzi el límit, i perquè ho faci el més aviat possible. "Això vol dir menys retallades", ha recordat.

Segons Homs, el que portaria desprestigi no és pas prorrogar els comptes sinó portar al Parlament uns pressupostos i després no complir-los. El conseller ha admès que usen la pròrroga com a element de pressió precisament per aconseguir flexibilitzar el dèficit. El consell executiu mentrestant ha adaptat avui la pròrroga pressupostària a la nova previsió d'objectiu de l'1,2% que l'Estat ha fixat en principi per a les autonomies. Això amplia el volum de recursos a disposició dels departaments del 72% al 86%, perquè fins ara estava fixada en el 0,7%. Però la Generalitat demana situar el límit en el 2,1%.

Homs ha reiterat a més que l'Estat deu 8.000 milions a la Generalitat, i ha desmentit el portaveu popular, Enric Millo, que nega aquesta xifra. "És característica del morós no reconèixer el deute. Si el que volen és buscar excuses pel que deuen a Catalunya, que ho diguin així", ha apuntat.

Declaració de sobirania

  A més el govern ha ofert el seus serveis jurídics al Parlament per defensar la declaració de sobirania que va fer el Parlament, i que ha estat suspesa pel Tribunal Constitucional. "Qui està en fals davant el Constitucional és el mateix govern espanyol. En 35 sentències des de la de l'Estatut s'ha donat la raó a la Generalitat i no es compleixen", ha recordat per replicar la insistència de la vicepresidència Soraya Sáenz de Santamaría a brandar la Carta Magna. Homs ha recordat com a incompliments les subvencions a entitats socials, el tracte a immigrants o les beques a la formació contínua. "D'arguments jurídics en tenim per parar un tren", ha conclòs.

Homs ha valorat amb prudència l'expulsió del dirigent musulmà Ziani, i ha remarcat que no hi ha cap diferència entre el govern i CDC en aquesta qüestió més enllà del to institucional. "Ens consta de creure que actui el CNI d'aquesta manera. Però com que no hi ha transparència, permet tota mena de judicis", ha apuntat.

http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/05/homs_mostra_sintonia_ciu-erc_volem_fer_pressupostos_pero_no_a_qualsevol_preu_94161.php