dilluns, 11 de març del 2013

Aprovat general

El Parlament avalua la idoneïtat dels nous candidats al Consell Garanties Estatutàries






Els candidats a nous membres del Consell de Garanties Estatutàries (CGE), Joan Ridao i Carles Jaume, proposats per ERC i el PPC respectivament, han comparegut aquest matí davant la comissió d’afers institucionals perquè els grups en valoressin la idoneïtat per al càrrec, abans que el ple designi dimecres tres nous consellers d’aquesta institució.

Hi ha dos candidats més -Àlex Bas, proposat per CiU, i Antònia Agulló, proposada pel PSC- que no han hagut de comparèixer perquè ja formen part del consell i es van sotmetre a l’avaluació de la comissió el 13 de juliol del 2009.

El ple haurà de designar dimecres tres membres del consell. Correspon al Parlament cobrir, d’una banda, la vacant de Julio Añoveros, proposat pel PPC i que va renunciar al càrrec el maig del 2012, i, de l’altra, les places dels consellers Àlex Bas i Antònia Agulló, en el marc de la renovació parcial que s’ha de fer cada tres anys.

El nomenament pel Parlament requereix el suport de tres cinquenes parts de la cambra, és a dir, d’un mínim de vuitanta-un diputats. Ridao i Jaume han presentant les seves candidatures davant la comissió d’afers institucionals, que presideix Sergi Sabrià, i en representació dels grups parlamentaris han intervingut David Bonvehí (CiU), Marta Rovira (ERC), Jaume Collboni (PSC), Pere Calbó (PPC), Jaume Bosch (ICV-EUiA), Jordi Cañas (C’s) i Quim Arrufat (CUP).

La sessió ha estat seguida des dels seients del públic pel president, el vicepresident i el secretari del consell, Eliseo Aja, Joan Egea i Jaume Vernet respectivament.

Feta la compareixença, els grups disposen ara de dos dies per formular observacions no vinculants sobre la idoneïtat dels candidats amb relació a la naturalesa del càrrec, el currículum professional i els projectes d’actuació.

Àlex Bas, membre del consell des del novembre del 2009, és llicenciat i doctor en dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); ha estat director dels gabinets jurídics dels departaments de governació, justícia i interior (1996-2003), assessor jurídic del grup parlamentari de CiU, vocal de la comissió mixta de transferències estat-Generalitat (2007-2009) i del Consell per a l’Impuls i el Seguiment del Desplegament de l’Estatut (2007-2009), i ha participat en diversos projectes de recerca en l’àmbit del dret.

Joan Ridao és doctor en ciència política i de l’administració per la Universitat de Barcelona (UB) i llicenciat en dret per la UAB; ha estat diputat al Parlament de la V a la VIII legislatures i ponent de l’Estatut; diputat al Congrés espanyol la IX legislatura; membre de la comissió mixta de transferències estat-Generalitat (2004-2009), de la comissió bilateral Generalitat-estat (2009) i del Consell per a l’Impuls i el Seguiment del Desplegament de l’Estatut (2006-actualitat); també ha estat advocat i consultor a compte propi, i, especialment els darrers anys, ha desenvolupat una tasca docent i de recerca.

Antònia Agulló és catedràtica de dret financer i tributari per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i llicenciada i doctora en aquesta especialitat per la Universitat de València; ha estat presidenta del Consell Tributari de l’Ajuntament de Barcelona (2003-2006) i degana de la facultat de dret de la UPF (2004-2006); és membre del consell des del 2009, i abans ho va ser del Consell Consultiu (2006-2009); ha participat en diversos projectes de recerca i desenvolupament, i ha dirigit diverses tesis doctorals.

Carles Jaume és llicenciat en dret per la UB i diplomat en dret civil de Catalunya; actualment és el subdelegat del govern espanyol a Girona; és advocat i ha desenvolupat la seva trajectòria professional majoritàriament en l’àmbit de les administracions públiques, tasca que ha compaginat amb l’activitat docent; ha estat assessor jurídic del grup parlamentari del PPC i de diversos departaments del govern. També membre de la comissió mixta de transferències estat-Generalitat.
El CGE és la institució que vetlla perquè les disposicions de la Generalitat s’adeqüin a l’estatut i la constitució espanyola, i també dictamina prèviament a la interposició davant el Tribunal Constitucional de recursos d’inconstitucionalitat, conflictes de competència o recursos en defensa de l’autonomia local.

L’integren nou membres, que han de ser juristes de competència i prestigi reconeguts amb més de quinze anys d’experiència professional. Són nomenats pel president de la Generalitat, sis a proposta del Parlament i tres a proposta del govern, un dels quals a partir d’una terna proposada pel Consell de Governs Locals. Són nomenats per un període màxim de nou anys. El consell es renova per terços cada tres anys, i en cada renovació el Parlament n’ha de designar dos nous membres, i el govern, un.