dimarts, 26 de març del 2013

Angel Sanchís Imputat al cas Bárcenas l'extresorer d'Alianza Popular

Ángel Sanchís podria haver comès un delicte de blanqueig de capitals

El jutge de l'Audiència Nacional espanyola Pablo Ruz ha imputat l'extresorer d'Alianza Nacional -formació predecessora de l'actual Partit Popular- Ángel Sanchís al cas Bárcenas. Ruz li atribueix un possible delicte de blanqueig de capitals i el cita a declarar com a imputat el pròxim 10 d'abril a 2/4 de 5 de la tarda. Ho ha fet a petició de la fiscalia, que considera que després de conèixer la investigació sobre Bárcenas, Sanchís, que va ser tresorer d'Alianza Popular entre 1982 i 1987, va contactar amb els gestors dels comptes suïssos i va cooperar en l'ocultació dels fons.

En una interlocutòria que ha fet pública aquest dimarts, el jutge Ruz explica que Gutiérrez va intercedir en nom de Báercenas davant els gestors dels comptes que possiblement tenien una procedència il·lícita a través del compte que la societat BRIXCO SA mantenia als Estats Units.

Aquestes dades consten a la documentació remesa per les autoritats suïsses i es desprenen també, segons el jutge, de les declaracions de Bárcenas i del seu testaferro Iván Yáñez, que van vincular el compte a Sanchís.

A més, Ruz explica que aquesta vinculació ha estat confirmada per la comunicació de les autoritats dels Estats Units, "que corrobora les transferències des dels comptes suïssos de la BRIXCO SA relacionàndoles amb Ángel Sanchís Herrero".

La mateixa rogatòria als Estats Units ha permès conèixer que el saldo al compte de BRIXCO a HSBC havia caigut en 100.000 euros la setmana passada.

Ampliació de la comissió rogatòria als EUA

En una altra interlocutòria emesa aquest dimarts, Ruz explica que el suposat líder de la trama Gürtel, Francisco Correa, controlava com a beneficiari un compte que l'entitat HILGART tenia a la sucursal de Bancaja a Miami.

Segons el jutge, aquest compte s'havia nodrit en gran part de fons procedents de comissions il·lícites cobrades per Correa vinculades a l'adjudicació de contractes públics, i per tal d'ocultar l'origen dels diners, s'havien fraccionat els ingressos en diferents transferències que els feia aparèixer com a procedents de diverses persones.

Aquests fons, segons el jutge, serien decomissats en cas de sentència ferma que declarés provats els fets, i per tant cal bloquejar els comptes i embargar els diners per "assegurar les eventuals responsabilitats pecuniàries en què podria incórrer Francisco Correa" a qui se li ha imposat una fiança de 85 milions d'euros.

Per aquest motiu, Ruz amplia la comissió rogatòria dirigida a les autoritats dels Estats Units on demana el bloqueig dels actius financers de la societat BRIXCO SA al HSBC Bank USA, així com el de l'entitat RUMAGOL SA al mateix banc i els de HILGART a Bancaja de Miami.

També demana informació a les autoritats nord americanes sobre els titulars, apoderats i beneficiari últim de RUMAGOL, així com totes les dades de moviments, declaracions d'obertura i enviaments i correspondència de clients, a més de les caixes de seguretat i certificats de dipòsit.