dijous, 7 de febrer del 2013

ERC vol l'autodeterminació per llei


Republicans, BNG i Amaiur presenten al Congrés una iniciativa per permetre el dret a decidir dels pobles

 

 
Els tres diputats d'ERC-Rcat  a Madrid, Joan Tardà, Teresa Jordà i Alfred Bosch, davant el Tribunal Constitucional espanyol. Foto: ERC

"Ja que tota l'estona diuen que cal decidir junts, doncs fem-ho!", assegurava, no sense ironia, el cap de files d'ERC-Rcat a Madrid, Alfred Bosch, aquest dimecres per explicar la iniciativa legislativa que portarà al Congrés aquest dijous al matí.  Bosch ha anunciat que ERC, BNG i Amaiur registraran un projecte de llei per "regular l'exercici del dret de lliure determinació de les nacions que conformen l'Estat espanyol".

Segons el text, al qual ha tingut accès Nació Digital, els impulsors de la iniciativa recorden que "les nacions existents a l'Estat espanyol tenen els mateixos drets que qualsevol altra comunitat del concert mundial i són dipositàries de les mateixes llibertats".

Una premisa que serveix per recordar que entre aquests drets i llibertats s'hi troba el "dret a la lliure determinació dels pobles". Un principi, que com el projecte de llei recorda, ha estat reconegut no només per les Nacions Unides sinó per l'Espanya en diversos tractats vinculants. Un argument per demanar a l'Estat que el normativitzi.

L'objecte de "transposar" el dret a l'autodeterminació a l'ordenament jurídic espanyol té per ERC, BNG i Amaiur el fonament jurídic del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de l'ONU que va entrar en vigor el 1976 i fou ratificat per Espanya el  27 de juliol de 1977. Un text que determina que "tots els pobles tenen dret a l'autodeterminació, en virtut del qual determinen lliurement la seva condició política i proveeixen el seu desenvolupament econòmic, social i cultural". Ara la intenció és que Espanya incardini en la seva estrcutura el mecanisme per poder-lo exercir en les nacions que conformen l'estat.

http://www.naciodigital.cat/noticia/51541/erc/vol/autodeterminacio/llei