dimecres, 6 de febrer del 2013

ERC llança un "SOS" a Europa per frenar la corrupció a l’Estat

Els republicans veurien "lògic" que Artur Mas també demanés la intervenció de l'Oficina Antifrau Europea pels casos de corrupció a Catalunya


Barcelona (ACN).- El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Alfred Bosch, ha presentat aquest dimecres les dues propostes perquè l'Oficina Antifrau Europea (OLAF) investigui el cas de presumpte finançament irregular del PP. La primera és una carta que s'ha fet arribar al director general de l'OLAF a través de l'eurodiputada del BNG, Ana Miranda, i en què s'insta a l'organisme a obrir una investigació externa en el 'cas Bárcenas'. La segona, una proposició no de llei que han registrat al Congrés perquè sigui el mateix govern espanyol qui sol·liciti la intervenció de l'OLAF. "Demanem un SOS a Europa", ha explicat Bosch, que creu que l'auditoria externa és l'única manera per restablir el crèdit perdut per l'Estat. 
 Tot i que no ho han sol·licitat formalment, els republicans també són partidaris que el president de la Generalitat demani assistència a Europa per lluitar contra els casos de corrupció que afecten Catalunya.

Les constructores de la llista Bárcenas en el punt de mira

En la carta que s'ha fet arribar al director general de l'OLAF, els republicans demanen que s'investigui de manera especial els presumptes pagaments no justificats ni declarats al PP per part d'empreses que van rebre adjudicacions d'obra pública, moltes d'elles finançades en part amb fons europeus. "Entre aquestes es troben Sacyr Vallehermoso, OHL, FCC Cosntrucción, Mercadona, Constructora Hispànica i Sedesa", es llegeix a la carta.


Tot plegat és un "SOS" que ERC vol fer arribar a Europa, perquè els organismes de lluita contra la corrupció europeus ajudin les institucions de l'Estat a investigar els casos de presumpta corrupció política. De fet, segons Bosch, una investigació independent per part de l'OLAF serà la única manera de recuperar el crèdit perdut per part de les institucions espanyoles en el cas Bárcenas. "El crèdit no es restablirà ni amb auditories internes ni amb declaracions dels dirigents implicats. Només es restablirà si hi ha una investigació independent europea". En aquest sentit, el portaveu d'ERC a Madrid ha apuntat al prestigi internacional de l'OLAF.

Pel que fa a la proposició no de llei presentada al Congrés, Bosch ha assegurat que els primers interessats a acceptar la intervenció de l'OLAF haurien de ser els dirigents del govern espanyol i del PP. "Si el que diuen és cert i no tenen res a amagar, el govern de Mariano Rajoy ha de ser partidari de demanar aquesta investigació".

Aquells que condueixin el procés cap al dret a decidir han de ser "pulcres"

Bosch també s'ha referit als presumptes casos de corrupció a Catalunya i ha volgut desvincular-los del procés sobiranista. "Aquells que barregen corrupció amb procés sobiranista és perquè tenen interessos evidents en què es barregi. La corrupció és un problema prou gros com per afrontar-lo amb independència de qualsevol altre procés", ha destacat.

Pel que fa a la possible imputació del secretari general de CDC, Oriol Pujol, Bosch ha insistit en què "cadascú ha d'assumir les seves responsabilitats" i ha valorat positivament que el mateix Pujol hagi assegurat que no serà cap "nosa" per al procés sobiranista. "Nosaltres creiem que el procés cap al dret a decidir i aquells que el condueixen han de ser tan pulcres com demana la situació", ha afirmat.