dimecres, 30 de gener del 2013

Rajoy anuncia mà dura amb Catalunya

Dèficit fiscal

El president espanyol es nega a flexibilitzar el dèficit de les comunitats autònomes i obliga a retallar 4.000 milions més
 
Maria Coll

Mariano Rajoy a la sessió de control del Congrés dels Diputats.
 El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s’ha negat avui a flexibilitzar l'objectiu del dèficit de les comunitats autònomes, ja que segons ell, “no seria bo canviar els criteris de finançament en aquest moment ja que la confiança dels mercats depèn de de la nostra coherència”, ha dit en el Congrés en la primera sessió de control al cap de l’executiu aquest 2013. Això suposarà a Catalunya una nova retallada de 4.000 milions d'euros més.

El diputat de CiU, Josep Sanchez Llibre, ha recordat a Rajoy que el propi Parlament Europeu va aprovar fa quinze dies un informe el qual estipula que “els esforços de consolidació fiscal s'han de compartir entre les diferents administracions de forma justa, tenint en compte els serveis que proveeixen".

Malgrat la negativa de Rajoy, el diputat convergent ha insistit en demanar “un canvi d’actitud radical” a l’executiu espanyol perquè “no és just que el govern hagi augmentat el dèficit estatal un 14% i, en canvi, hagi reduït el dèficit de les Comunitats”. I, a més, l’Estat es quedi tots els beneficis dels augments impositius aprovats, com l'IVA o l'IRPF.

En aquest tema el president del govern espanyol només ha deixat una escletxa per un possible canvi d’actitud si Europa també canvia els criteris per tot l'Estat: “Valoro l’esforç patriòtic de les Comunitats, però l’Estat també ha de cobrir les seves necessitats, a més ha d’avalar les comunitats en els mercats. Si canvien els temps, alguna cosa canviarà, però de moment no ha canviat res”.

http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/01/rajoy_es_nega_a_flexibilitzar_el_deficit_de_les_ccaa_92580.php