dimecres, 30 de gener del 2013

Ibarra del PSOE adverteix Rubalcaba del perill dels “colpistes” nacionalistes

L’expresident extremeny recomana al PSOE abandonar la tesi federalista si no vol ser escombrat pels independentistes
 
Maria Coll
 
L’expresident de la Junta d’Extremadura, Juan Carlos Rodríguez Ibarra, avisa avui al líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, a través d’un article al País que “els socialistes es distancien del nacionalisme” o “els nacionalistes acabaran amb el PSOE”. I, com a primera proposta, li recomana que comencin a “qualificar de colpistes” a aquells que “pretenguin saltar-se la Constitució”.

L’expresident extremeny, en aquest text titulat “El PSOE no ha de perdre la E d’espanyol”, també defensa la tesi que en aquest moment el partit s’ha de centrar en Espanya, ja que el PSOE podria ser la víctima d’una reacció nacionalista espanyola defensora de la unitat d’Espanya provocada per la deriva independentista de la perifèria, i, per tant, ha d’oblidar-se ràpidament d’aventures federalistes.

Sobre aquest sistema d’Estat, Ibarra llença dures crítiques i demana a Rubalcaba que no li doni suport, malgrat les peticions que puguin arribar des de Catalunya. “Els qui pensin que l’Estat federal millorarà la situació dels territoris a l’estructura de l’Estat estan en un error, l’Estat que dissenya la Constitució va més lluny que qualsevol Estat federal”, afirma el socialista.

PP i PSOE aliats per garantir la unitat d’Espanya

Ibarra adverteix a Rubalcaba que “la fitxa federal que pretén jugar és arriscada i potser que no la vulguin ni uns ni altres” i per això li recomana que no busqui l’esquerra com a aliada per crear un nou Estat, sinó la dreta. “El PP és la única opció que genera estabilitat, mentre que el panorama actual de l’esquerra és la fragmentació”, escriu.

“El socialisme no pot deixar en mans de la dreta la defensa del model en què no va creure quan es va sotmetre a referèndum la Constitució”, encara avisa. I afirma que per als socialistes estar al costat del PP en aquest tema és clau perquè “els nacionalistes no pararan fins aconseguir la independència” i si aquests “no volen ni sentir parlar de l’Estat federal” deu ser perquè aquest sistema no arreglarà cap dels problemes pels quals passa ara Espanya, diu Ibarra.