dilluns, 28 de gener del 2013

Moncloa controlarà els viatges de Mas

Prepara una llei perquè les relacions internacionals siguin competència exclusiva de l'Estat





El govern espanyol prepara la nova llei d'Acció i Servei Exterior, que hauria d'arribar a les pròximes setmanes al Consell de Ministres després d'un intens debat, segons informa El País. L'avantprojecte parteix de la base que les relacions internacionals són competència exclusiva de l'Estat.

El projecte indica que les activitats a l'exterior s'han de basar en els principis de "unitat d'acció" i "lleialtat institucional i coordinació". Les comunitats autònomes poden actuar a l'estranger en l'exercici de les seves competències, però han d'informar el Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació de les seves propostes de viatges, visites i actuacions amb projecció exterior, perquè aquest departament determini si s'adeqüen als objectius fixats pel Govern.

Exteriors no pot prohibir a un president autonòmic que vagi a l'estranger, però sí emetrà "recomanacions", avalant o desaconsellant el viatge. Si no s'atén la seva recomanació, Exteriors podria negar el suport que habitualment presten les ambaixades als presidents autonòmics en els seus desplaçaments fora.

En moltes ocasions, Exteriors s'assabenta d'aquests viatges quan els serveis de protocol dels presidents autonòmics es posen en contacte amb les ambaixades per demanar-los el seu suport. L'avantprojecte assenyala que s'han de sotmetre a informe del Govern els acords que les administracions autonòmiques o locals celebrin amb organismes estrangers o internacionals per verificar que no desborden les seves competències constitucionals.

En tot cas, l'actuació de les autonomies a l'estranger s'ha de sotmetre "a les directrius, fins i objectius de la política exterior fixats pel Govern" i no podran, en cap cas, celebrar tractats internacionals, assumir la representació de l'Estat o incidir en la política exterior.