diumenge, 20 de gener del 2013

Junqueras: 'No acceptarem el raonament del PSC'


Herrera retreu la 'irresponsabilitat' del PSC · La CUP marca distàncies i diu que no garanteix una 'adhesió completa' al text · EUiA vol una declaració 'àmplia' on es reconeguin 'federalistes, sobiranistes i independentistes'


Cada cop sembla més difícil que la declaració de sobirania sigui aprovada pels 107 diputats de CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP. El PSC posa com a condició que el text prevegi que la consulta es farà d'acord amb la legalitat espanyola, i en aquest punt la resta de formacions no tenen cap intenció de cedir: 'No podem acceptar el raonament del PSC, que diu que hem de fer tot el camí dintre del marc legal espanyol, un marc legal que és definit pel PSOE i el PP en gran mesura', ha dit el president d'ERC, Oriol Junqueras, en una entrevista a Catalunya Informació.

Ha recordat als socialistes que la reforma de la constitució espanyola que proposen ha de passar pel PP: 'El PSC ens demana que confiem el futur del nostre país al PP, i això no ho farem mai', ha sentenciat. 'Si ho entenen, bé; si no, els ciutadans decidiran'. Junqueras ha insistit que la qüestió fonamental és que futur de Catalunya l'han de decidir els seus ciutadans, que 'majoritàriament van votar dient que volien una consulta'.

Sobre la 'legalitat' a què es refereix el PSC, Junqueras ha declarat que la seva obligació serà fer la consulta al marge de què diguin el govern espanyol i el Tribunal Constitucional. 'El nostre dret no deriva del que ells diguin, la nostra voluntat de fer una consulta deriva de la voluntat dels ciutadans de Catalunya i del dret internacional', i ha recordat que, d'acord amb la jurisprudència internacional, 'és la democràcia que ha de determinar els marcs legals i no els marcs legals que han de coartar la democràcia'.


Herrera critica el PSC per 'irresponsable'
El secretari general d'ICV, Joan Herrera, també ha criticat avui el PSC, a qui ha qualificat d'irresponsable. Per Herrera, un acord a cinc serà difícil tenint en compte la postura del PSC. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha dit que hi va haver una irresponsabilitat de partida per part de CiU i ERC per com van plantejar el text, però que ara n'hi havia per part del PSC, i ha posat en dubte que els socialistes tinguin cap voluntat d'acord.

Tot i afirmar que no vol tirar la tovallola, el secretari general d'ICV s'ha mostrat molt escèptic amb la possibilitat d'arribar a un acord. Ha retret l'actitud del PSC i ha dit que la resta de formacions implicades en el procés havien donat als socialistes arguments per a l'acord.
Demà els socialistes presentaran la seva nova proposta de resolució, que inclou la definició de Catalunya com a subjecte polític, però no 'jurídic i sobirà' i que defensa que el dret de decidir s'ha d'exercir en base a la 'legalitat', és a dir, en acord amb l'estat espanyol. Així ho va explicar ahir el primer secretari, Pere Navarro.

Pel que fa a les altres formacions favorables al dret de decidir, la CUP i EUiA també marcaven ahir distàncies amb el text de la resolució de CiU i ERC.

CUP: 'L'adhesió completa no està garantida'
Ara per ara, la CUP ha dit que no garanteix la seva 'adhesió completa' al redactat perquè aquest no inclou cap dels quatre punts de la seva proposta pròpia de resolució. Per la seva banda, EUiA ha defensat que el text que se sotmeti a votació sigui prou ampli com perquè s'hi incloguin 'federalistes, nacionalistes i independentistes'.
El consell polític de la CUP va reunir-se ahir per decidir l'estratègia a seguir respecte la declaració de sobirania, i va concloure que veia 'lluny' i 'difícil' d'afegir-se, ara per ara, al text de CiU i ERC. A més, va decidir que dimecres portaria a votació del ple la seva proposta de resolució, i s'ha emplaçat a continuar negociant amb la resta de partits fins aleshores.
La CUP es queixa que el text de la resolució de CiU i ERC no recull cap dels quatre punts de la seva proposta, que són: que el Parlament assumeixi la desobediència institucional per fer respectar el dret de decidir del poble català; que la resolució tingui en compte els Països Catalans; que es reconegui la mobilització popular com a garant del procés i que no es condicioni la independència a l'acceptació de tractats internacionals signats per l'estat espanyol. És per això que no veuen 'possible una adhesió completa al text'. En aquest sentit, deixen la porta oberta a una 'adhesió parcial', si bé encara han d'estudiar a través de quina fórmula es materialitzaria aquesta adhesió.
EUiA: 'La gestió del dret de decidir correspon al poble de Catalunya'
Per la seva banda, el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, va defensar ahir que la declaració de sobirania havia de ser 'àmplia' i s'hi havien de reconèixer 'federalistes, sobiranistes i independentistes', i representar 'tothom que va protagonitzar la manifestació del l'Onze de Setembre'. Per Nuet, correspon a la 'majoria del poble de Catalunya' decidir sobre el futur del país i no només a un govern: 'La gestió del dret de decidir correspon a la majoria del poble de Catalunya, no a un govern que no té la majoria ni política ni social'.
Bosch: 'No farem una declaració de sobirania on no hi hagi sobirania'
D'una altra banda, les declaracions de Navarro van tenir resposta per part de CiU i d'ERC. El portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, va retreure al PSC que feia servir la legalitat de la consulta com a excusa i va dir que quedava explícit en el text que es farien servir instruments legals. Per la seva banda, el portaveu d'ERC al congrés espanyol, Alfred Bosch, va explicar que la seva formació estava disposada a fer algunes modificacions del redactat però en cap cas tocar-ne la part fonamental: 'No farem una declaració de sobirania on no hi hagi sobirania'.

http://www.vilaweb.cat/noticia/4075653/20130120/junqueras-acceptarem-raonament-psc.html