dilluns, 28 de gener del 2013

Fracassa l'intent de fer un front antisobiranista empresarial


Josep González, president de PIMEC
PIMEC amenaça de no assistir a l'acte que estan convocant les patronals pel 14 de febrer, si s'hi fa un posicionament en contra, com intentava Foment del Treball

Lluís Bou
L'intent de Foment del Treball de fer un posicionament antisobiranista aprofitant l'acte que estan preparant els empresaris per al proper 14 de febrer ha fracassat. No tirarà endavant perquè ha provocat un fort malestar entre una part significativa del col·lectiu, que hi veia una maniobra política. Una de les estratègies que havia analitzat en les darreres setmanes el govern espanyol era precisament que la patronal catalana pressionés la Generalitat des de Catalunya estant, per frenar el dret a decidir, amb la qual cosa el procés s'aturaria per pressions econòmiques. En aquest aspecte l'acte empresarial del 14 de febrer, sota el titol d''Anem per feina', era una palanca important.

L'intent d'ús polític dels empresaris, però, ha estat molt contestat des d'altres patronals diferents a Foment, que agrupen empreses mitjanes. La direcció de la PIMEC, que es va reunir dimarts passat per analitzar la qüestió, ha advertit que no assistirà a l'acte del dia 14 si no es limita a "exclusivament una trobada d'afirmació empresarial". Al seu entendre, s'haurien de fer propostes sobre el teixit productiu, i posar en relleu la difícil situació de les empreses, però no pas fer un posicionament contra el procés sobiranista.

En situació semblant es troba el Cercle d'Economia, en el seu cas perquè al seu interior hi ha una pluralitat de posicions favorables i contràries al dret a decidir. La qüestió ha estat polèmica en les darreres setmanes perquè es van filtrar algunes deliberacions internes sobre el fet nacional, i el president del Cercle, Josep Piqué, va amenaçar els directius amb l'expulsió si tornava a succeir.

El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, defensava que la trobada empresarial demanés una represa del diàleg entre el govern català i l'espanyol, aparcant la consulta sobre la independència, i apuntava que s'hauria de reprendre la negociació del pacte fiscal