dimarts, 18 de desembre del 2012

Rajoy, desesperat per rebentar el pacte CiU- ERC



El president espanyol està disposat a dialogar amb CiU i no descarta facilitar la investidura d'Artur Mas a canvi d’evitar el pacte amb ERC


El president espanyol, Mariano Rajoy, està disposat a fer efectiva la seva oferta de "diàleg" a CiU i no descarta facilitar la investidura d'Artur Mas amb una abstenció que, per tenir efecte, hauria d'anar acompanyada de la del PSC. Això sí, sempre que CiU no tanqués cap acord amb ERC, abandonés la senda sobiranista, aparqués la consulta i centrés els seus esforços únicament en la lluita contra la crisi i el control del dèficit. La Moncloa considera que les mesures fiscals que estan pactant CiU i ERC serien enormement perjudicial per a l'economia catalana, i no veu possible la celebració d'una consulta que, des del seu punt de vista, estigués fora de la llei.
 El president espanyol diu que està desinformat sobre l’acord CiU-ERC, malgrat els contactes amb Duran que esbomba la premsa madrilenya

El president espanyol tan sols ha parlat amb Artur Mas en una ocasió des dels comicis catalans. Va ser una trucada telefònica per felicitar-lo per la seva victòria, però des d'aleshores no hi ha hagut més contactes directes. Fins ara, segons fonts de La Moncloa, ningú ha explicat al president del govern espanyol el contingut del que CiU i ERC estan pactant per a un acord imminent de governabilitat, però el que publica la premsa "no agrada" i preocupa a Madrid.



Rajoy ofereix a CiU una abstenciò d'investidura a canvi de no res

Per aquest motiu, Rajoy no tanca la porta a una abstenció a la investidura de Mas que apartés els republicans de la clau de la governabilitat a Catalunya. La maniobra hauria de comptar amb el suport còmplice del PSC, que també hauria d'abstenir-se per permetre que Mas quedés investit únicament amb els vots dels seus diputats. Tot plegat, però, estaria subjecte al fet que CiU renunciés al pacte de governabilitat amb ERC i abandonés la via sobiranista.


El referèndum per la independència de Catalunya és el malson de Rajoy

Amb tot, si finalment se substancia l'entesa amb els republicans, el president espanyol no veu possible que s'acabi fent una consulta a Catalunya. De moment, La Moncloa no farà cap pas precipitat que vagi més enllà d'analitzar les situacions que es poden donar a Catalunya, però el propi president espanyol no veu possible que s'acabi substanciant, i molt menys que es faci "res il·legal" impulsat pel govern de la Generalitat.


Les pressions dels lobbys de poder arriben a la Moncloa

La preocupació més immediata, però, són els acords en matèria fiscal que puguin assolir CiU i ERC. Segons La Moncloa,  l'economia catalana -ni cap altra- no podrien aguantar les mesures que s'han anunciat fins ara en un moment de crisi, i si es posen en pràctica poden provocar una fuga d'inversions. Aquests són els arguments del slobbys de poder que veuen que l'acord CiU-ERC perjudicarà els seus interesos.