dimecres, 21 de novembre del 2012

López Tena diu que l'ONU i la UE "hauran de vigilar que el cens no sigui manipulat per Espanya" en un futur referèndum


El candidat de SI recorda que l'estat espanyol "ha posat tots els obstacles" perquè els catalans residents a l'estranger puguin votar


El candidat de Solidaritat Catalana per la Independència (SI), Alfons López Tena, ha assegurat que quan els convoqui un referèndum d'autodeterminació a Catalunya caldrà demanar a Nacions Unides i la Unió Europea que "vigilin que el cens no sigui manipulat per Espanya" com "ja va passar al Quebec". López Tena ha argumentat que fins ara l'estat espanyol "ha posat tots els obstacles" perquè els catalans residents a l'estranger -molts dels quals voten partits catalanistes- no puguin votar i de fet només han pogut exercir el seu dret a vot un 10% dels 155.000 electors absents cridats a les urnes És per això que el candidat de SI no es refia del que seria capaç de fer l'Estat en cas d'un referèndum. 
 
 El col·lectiu dels electors absents sol tenir alts percentatges de vot a partits catalanistes, ha recordat López Tena en un esmorzar col·loqui organitzat pel Fòrum Primera Plana. És per això que ha insistit que les traves que han impedit votar 140.000 catalans responen a una "política deliberada" que "arriba a tot arreu del món". 
Davant d'aquest precedent, el cap de llista de SI adverteix que caldrà "vigilar que les trampes que va fer el Canadà no les faci Espanya". López Tena ha assegurat que, abans del darrer referèndum al Quebec, la població censada a Mont-real era de 2,3 milions de persones; va passar a 4,6 quan es va fer la consulta; i després va tornar a baixar als 2,6 milions. A més, al Quebec es va veure com el Canadà "havia desviat fons públics per finançar la campanya del no a la independència", ha subratllat el candidat a la presidència de la Generalitat. 

López Tena ha reiterat que un referèndum ha de ser vinculant i ha de servir perquè el poble de Catalunya triï el seu futur: "Un referèndum no és un esplai" ni tampoc "una enquesta", ha asseverat. En un altre ordre de coses, el candidat de SI ha assegurat que, amb l'actual pressupost, "Catalunya s'assembla cada cop més a un país africà". "Rebem una despesa pública com la del Senegal, no és d'estranyar que hi hagi una emigració massiva com passa també al Senegal", ha dit.

"Eurotrash"

López Tena ha advertit que caldrà estar alerta perquè els plans d'independència de Catalunya no acabin com va acabar el pla Ibarretxe al País Basc i ha exposat que el dia 25 es veurà si el poble de Catalunya "vol la independència" o simplement desitja "manifestar-se per la independència". En el segon cas, considera el candidat de SI, seria una mostra del que als Estats Units anomenen "Eurotrash", escombraria europea basada en aquest cas en el "folklore continental europeu".

Al cap de llista independentista li sembla una "fantasia" tornar a intentar de nou un pacte amb Espanya, ja que només generarà "frustració i fracàs". A Artur Mas, li ha recriminat que durant la legislatura hagi fet una transició nacional només "en esperit", ja que va donar llum verd als pressupostos amb l'ajut del PP, així com 13 de les 15 lleis que ha aprovat el Parlament. 

Pel que fa als suposats esborranys d'informes policials publicats per 'El Mundo' que acusarien Mas, Jordi Pujol i Felip Puig, López Tena ha reiterat que tenen l'objectiu de "dissuadir CiU de fer segons quins passos" i ha reforçat la idea que SI és "mantindrà ferma quan li tremolin les cames i es trobi entre l'Espanya i la paret".