dilluns, 12 de novembre del 2012

Lluís Llach diu no a la majoria "excepcional" de Mas

Per Lluís Llach, a Mas “li convé més una esquerra amb poder que moduli el seu govern”, que no pas la majoria absoluta que ell desitja.


Llach avisa que no votarà Artur Mas perquè l’esquerra nacionalista independentista ha de tenir una veu molt potent que ajudi a modular el seu futur govern, ho ha dit en una entrevista de Sílvia Coppulo a Catalunya Ràdio aquest diumenge, mentre assegurava que per primera vegada es defineix a favor d’ ERC perquè “hi ha un espai natural que és coherent amb el moment que vivim”, tot i que personalment sempre ha intentat estar en processos unitaris, creu que “aquest espai fins el 25-N l’ocupa ERC”. El cantant assegura que és un miracle viure aquest procés amb 64 anys i que vol aprofitar el moment, mentre diu estar convençut que Europa “trobarà la manera de respectar els principis democràtics bàsics” i la voluntat del poble de Catalunya de ser un Estat.
 

Immersos en un miracle

En el programa El suplement de Catalunya Ràdio, en motiu de la presentació del llibre de Joan Ridao dimarts passat, “podem ser independents?”, Sílvia Cóppulo entrevista a Lluís Llach, que es va encarregar de presentar el llibre. En l’entrevista, diu Llach que troba que és un miracle viure aquest procés amb 64 anys i que vol aprofitar el moment. Ha explicat que abans era incrèdul davant la possibilitat de fer un referèndum el 2014, tot i donar suport a les iniciatives que anaven cap aquí, íntimament pensava que ell no ho veuria, però ara hi ha hagut un canvi de xip, el què és important és que hi ha hagut un canvi de mentalitat col·lectiva, i ha recordat que “Els països no els fan ni els polítics ni els cantants ni els poetes, un país, quan és de veritat es fa a si mateix”

Respecto a Mas però no el votaré

“Si Mas fa la feina que li toca, dirigir el país, de ben segur que agrairà molt tenir una esquerra nacional catalana independentista forta” ha manifestat Llach. A la demanda de Sílvia Cóppulo de si l’ha sorprès la posició d’Artur Mas, el cantant ha respost que més que mèrit del president, que en té, és el desmèrit de la classe política que no ha set fidel als desitjos del poble i a les seves pròpies promeses. Per Llach, la clau del canvi de xip és que la gent torna a tenir fe amb la política, ara hi ha la oportunitat única de trobar el punt de conjunció necessària que des de fa una colla d’anys estava empobrida, i Mas ha tingut l’encert i el mèrit de fer el que diu, malgrat que el cantant diu respectar el president Mas, s’ha afanyat a dir que no el votarà.

A la pregunta de Còppulo sobre si creu que després del 25-N s’anirà a Madrid a negociar el pacte fiscal, Llach ha dit ser incapaç de respondre si sí o si no, però que creu que estem en un moment que sembla que la coherència està dominant el panorama polític a Catalunya i confia en que es mantindran els compromisos i les paraules donades.

La resposta de Llach a la proposta de Carod, Maragall i Romeva d’ “Esquerra i país”: cal construir sobre el que tenim

“A mi m’agradaria que en comptes de fer nous partits, sobre quelcom que ve de lluny, i que està conformat, després de problemàtiques molt dures i molt complexes, servis de pal de paller per fer una nova esquerra a partir del 25-N” ha manifestat Llach en referència ala proposta de “Esquerra i país” que va llençar Carod. Aquest fet dependrà de la gent de les formacions polítiques i també, de l’actitud d’ERC i dels altres agents, i sobretot, de les altres esquerres que avui són molt plurals, ha assegurat el cantant.

A Europa trobarem la forma jurídica de que Catalunya sigui membre de la Unió Europea

El cantant ha dit confiar plenament que Europa “trobarà la manera de respectar els principis democràtics bàsics”, perquè sinó el seu futur és molt dubtós. A més a més, si el que proposa la majoria de Catalunya és exercir la democràcia, a través del vot i de l’exercici de la sobirania personal delegada en els partits, “si la voluntat de la gent és diàfana, per qualssevol estament, Europa també, és quasi impossible reprimir-ho”, que se’ns dirà? ha explicat Llach.