dimecres, 1 d’octubre del 2014

Milers de manifestants a les places de tot Catalunya contra el TC

Dimarts  30.09.2014  19:00

Una gentada amb paraigües omple la plaça de Sant Jaume malgrat la pluja cridant 'volem votar'

 







L'ANC i Òmnium Cultural, sota la campanya 'Ara és l'hora', han convocat concentracions davant dels ajuntaments catalans aquest vespre, on s'ha llegit aquest manifest. D'aquesta manera s'inicia la campanya pel sí a la independència, després que el Tribunal Constitucional espanyol hagi suspès la llei de consultes i el decret de convocatòria del 9-N. L'acte central és a la Plaça Sant Jaume de Barcelona. Malgrat la pluja que ha caigut a la capital catalana, una gentada s'ha aplegat a la plaça de Sant Jaume, omplint-la de paraigües.

A Barcelona la concentració ha estat tan gran que ha omplert també els carrers adjacents a la plaça de Sant Jaume, com el carrer Ferran i el carrer Jaume I. Hi han parlat tant la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, com la d'Òmnium, Muriel Casals. Sota la pluja, Forcadell ha fet una crida a la fermesa i a la unitat per assolir la independència.


Milers de manifestants s'han concentrat també en places de centenars de municipis de tot el Principat. Aquest és un recull de fotos fetes per alguns dels manifestants i publicades a la xarxa.







Concentracions contra el TC i a favor del 9-N

 




Comença la campanya
 
El tret de sortida de la campanya s'ha fet abans del que estava previst. 'Ara és l'hora' tenia programat iniciar la mobilització pel sí el 4 d'octubre, però la suspensió de les normes de manera urgent ha fet avançar-la. Just després que el president de la Generalitat, Artur Mas, singés dissabte el decret de convocatòria del 9-N el govern espanyol va posar en marxa d'immediat les accions necessaries per presentar els recursos contra la llei i el decret davant del Tribunal Constitucional espanyol. El fet que l'alt tribunal es reunís de manera extraordinària per admetre els recursos i suspendre'ls automàticament ha fet que la campanya comencés abans d'hora.

CDC, UDC, ERC, ICV-EUiA, la CUP, Guanyem i Moviment Catalunya s'afegeixen a la crida


Els partits proconsulta s'han afegit a la crida de les concentracions davant dels ajuntaments. Josep Rull, coordinador general de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), va dir que la convocatòria del ple extraordinari del Tribunal Constitucional espanyol posa en evidència 'que l'alt tribunal no pot ser un bon àrbitre'. Rull va recalcar que 'és la primera vegada a la història que el Consell d'Estat es reuneix en diumenge i també és la primera vegada a la història que el TC convoca un ple extraordinari i urgent'.

El secretari general d'ICV, Josep Vendrell, va exclamar que 'el que fa el govern espanyol és posar la pilota d'un problema polític a la teulada d'un organisme jurisdiccional al qual no li correspon resoldre problemes polítics'. D'aquesta manera, va afegir, 'el Tribunal Constitucional dóna credibilitat a aquesta idea'. També va dir que li sembla 'insòlit i intolerable' que el TC s'hagi reunit d'urgència per fer l'admissió a tràmit tenint en compte que no s'ha fet anteriorment en d'altres recursos.

La CUP ja va fer una convocatòria a la mateixa hora d'ahir i va afirmar que 'només la mobilització sostinguda és la garantia que el 9 de novembre es faci el referèndum' i que les concentracions deixaran clar que 'aquest poble no s'arronsa davant de tribunals inquisitorials.

 
Plaça de Sant Jaume de Barcelona. Foto: @CAPITA_ENCIAM_
La plaça del Vi de Girona.
Concentració a Lleida.
Concentració a Tarragona. Foto: @jordisendra
Concentració a Manresa. Foto: @oriol_ges



http://www.vilaweb.cat/noticia/4212730/20140930/milers-manifestants-places-catalunya-tc.html