FINLÀNDIA
L'exprimer ministre de Finlàndia, Alexander Stubb, i l'exministre d'Exteriors, Pekka Haavisto, passen a la segona volta
Anna Solé Sans
Foto: Efe
Barcelona. Dilluns, 29 de gener de 2024. 09:32
Actualitzat: Dilluns, 29 de gener de 2024. 10:15
Temps de lectura: 2 minuts
L'exprimer ministre de Finlàndia, Alexander Stubb, i l'exministre d'Exteriors del país, Pekka Haavisto, han avançat a una segona volta de les eleccions presidencials, després d'eliminar un candidat populista de dretes. Un cop fet el recompte de vots, Stubb, del partit de centredreta Coalició Nacional, ha obtingut el 27,2% dels vots, mentre que el candidat liberal Haavisto, membre del Partit Verd, que es presenta com a independent, n'ha obtingut el 25,8%, segons informen funcionaris electorals.
Abans de la votació, els experts pensaven que el candidat del partit d'extrema, Jussi Halla-aho, podria passar a la segona volta. Al final, ha quedat tercer, amb el 19% dels vots. La participació electoral ha estat del 71,5%, tal com recull The Guardian.
Les eleccions eren importants perquè eren les primeres després de decidir-se l'adhesió del país a l'OTAN. Es tracta de la nació que controla la frontera més llarga de la Unió Europea amb Rússia, i és un dels pocs membres de la UE que ha estat en guerra amb aquest país. La tensa situació després de la petició d'entrada a l'OTAN, la gestió de la guerra entre Ucraïna i Rússia i la política exterior, podrien ser un factor determinant a l'hora de votar, com s'ha pogut comprovar.
La seva posició sobre Ucraïna ha estat consistentment contrària a la invasió russa, i ha estat un dels principals proveïdors d'armes i formació militar a l'exèrcit ucraïnès. Finlàndia és una de les economies més exitoses del món i aquestes eleccions podrien canviar força coses. Segurament per aquest motiu, els resultats no han estat tan clars, i caldrà anar a una segona volta l'11 de febrer.
Per què són importants les eleccions finlandeses?
Primerament, s'ha especulat sobre el fet que podrien ser un test per a les eleccions europees. I, en qualsevol cas, ha quedat clar que els finesos han optat per desbancar l'extrema dreta d'aquesta segona volta. Per altra banda, el president, que és el cap d'estat i comandant en cap de l'exèrcit, és responsable de la política exterior, la cooperació amb el govern i representa Finlàndia a les cimeres de l'OTAN i a les reunions amb líders internacionals. En aquest sentit, doncs, es considera una figura clau per a la direcció i la imatge del país.
Fins ara, en clau electoral —destaca el mateix diari—, els comicis s'han centrat bàsicament en política exterior, incloent-hi Rússia, Ucraïna, Gaza i les eleccions dels EUA. Tanmateix, tal com subratlla el mateix article de The Guardian, les últimes setmanes s'ha centrat més en la política interior i en qüestions internes.
Què suposa el pas d'aquests dos candidats a la segona volta?
Tant Stubb com Haavisto han fet valer la seva àmplia experiència internacional i en qüestions de seguretat en un context de tensió constant amb la veïna Rússia, arran de la seva intervenció militar a Ucraïna. La seguretat ha tingut un paper clau en aquesta campanya. "La seguretat és una qüestió existencial per a Finlàndia, encara que tots estem força units en la visió de conjunt", ha ressaltat Stubb en declaracions posteriors a la jornada electoral davant la premsa internacional i que recull Efe.
El triomf parcial suposa un avantatge per a Stubb, exprimer ministre i titular d'Exteriors i que tornava a la política finlandesa després de passar set anys com a vicepresident del Banc Europeu d'Inversions (BEI) i, després, com a professor de l'Institut Universitari Europeu (IUE).
ENLLAÇ NOTÍCIA :
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada