ELECCIONS GENERALS 2023
La premsa constata que Sánchez necessitaria el suport de Junts, un "partit independentista intransigent"
John McAulay
Foto: Europa Press
Barcelona. Dilluns, 24 de juliol de 2023. 09:00
Actualitzat: Dilluns, 24 de juliol de 2023. 09:28
Temps de lectura: 3 minuts
Els resultats de les eleccions espanyoles no han passat per alt a la premsa internacional. De fet, els principals mitjans digitals han fet una àmplia cobertura d'uns comicis d'importància transcendental per a Europa i el món. La possibilitat que l'extrema dreta entrés en un govern espanyol per primer cop des del franquisme de la mà del PP i de Vox havia posat la premsa en alerta màxima. Però finalment el titular de la jornada electoral no ha estat un gir d'Espanya cap a posicions ultres, sinó la incertesa política a què es veu abocat el país després d'uns resultats que han estat poc concloents i deixen obertes totes les portes.
🔴 Resultats Eleccions Generals 2023, DIRECTE | Possibles pactes: qui podrà governar?
Així ho han llegit els lectors dels principals diaris estatunidencs, que n'han extret la lectura més pessimista. The Wall Street Journal subratlla la possibilitat que la "carrera ajustada" entre els blocs d'esquerra i dreta aquest diumenge a les urnes produeixi un "Parlament suspès" (hung Parliament, és a dir, sense que existeixi cap majoria absoluta i que s'entri en una situació de bloqueig). També el Financial Times remarca que Espanya encara una "incertesa política" arran del "bloqueig" a les urnes. I The New York Times reitera aquest punt, parlant d'unes eleccions "no concloents" que aboquen el país a l'"embolic polític". El digital nord-americà aposta perquè l'horitzó immediat siguin "setmanes de regatejos o potencialment una nova votació a finals d'any".
A Europa, els mitjans prenen una mirada més precisa, possiblement per la proximitat geogràfica i política. Més enllà de fer un dibuix genèric de la incertesa provocada per les eleccions, mencionen el fracàs del Partit Popular d'Alberto Núñez Feijóo al titular, després que totes les enquestes --més el CIS-- els atorguessin una victòria molt més aclaparadora. Així, la BBC notifica que els conservadors espanyols
"es queden sense una victòria total" mentre "l'esquerra celebra" haver impedit una possible coalició dels populars i Vox. Segons el mitjà públic britànic, el "resultat més probable" dels comicis és la repetició electoral. The Guardian, de tendència esquerrana, també es refereix al hung Parliament com a resultat d'uns comicis en què els conservadors "fracassen" a l'hora d'afermar "la majoria que es preveia"."Espanya encara setmanes de negociació i estira-i-arronses amb els blocs rivals explorant les seves possibilitats de governar", subratlla. A més, el digital britànic remarca la preocupació que envoltava aquestes eleccions davant la possibilitat que l'extrema dreta entrés al govern "per primer cop des que el país va tornar a la democràcia després de la mort del General Franco fa cinc dècades".
Tot depèn de Junts i Puigdemont
El fet que la investidura de Pedro Sánchez depèn matemàticament de l'abstenció de Junts no s'ha passat per alt als mitjans espanyols. La cap de llista, Míriam Nogueras, ja va advertir aquest diumenge a la nit que el seu partit no farà president el candidat socialista "a canvi de res", i que no es mouran "ni un mil·límetre".
Els mitjans europeus també han destacat com la formació independentista té la clau de la governabilitat a Espanya. Així, la BBC indica que Sánchez encara podria ser investit president si aconsegueix el suport de partits minoritaris, però això voldria dir "anar encara més enllà que abans a l'hora d'aconseguir el suport dels separatistes" catalans i bascos --el 2020, ERC i EH Bildu van abstenir-se i ara haurien de votar a favor--. "També necessitaria el suport d'un partit independentista intransigent, Junts per Catalunya, que sembla poc inclinat a oferir-se", afegeix el canal britànic.
A França i Alemanya --països que han viscut de prop el procés-- tampoc s'escapa la ironia que Sánchez depengui ara dels vots independentistes. Le Monde també es refereix a Junts com a "partit separatista català intransigent", a diferència d'ERC, i remarca la seva posició fonamental per investir el socialista. "Si Junts demana un referèndum d'independència per a Catalunya --que ha estat la línia vermella de la formació al llarg de la campanya--, això seria segurament un preu massa alt a pagar per Sánchez". Finalment, Der Spiegel es refereix amb noms i cognoms a Carles Puigdemont. Alemanya encara conserva el record de la seva detenció i posterior posada en llibertat el 2018, i el principal diari del país subratlla que la seva formació "podria tenir un paper important". "El seu partit Junts va obtenir set escons, i ara podria fer demandes per donar suport a un dels candidats. No obstant això, Puigdemont havia descartat prèviament el suport tant al PP com al PSOE, dient que és impensable que els seus puguin votar una coalició de dretes", reconeix.
ENLLAÇ NOTÍCIA :
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada