divendres, 13 de gener del 2023

L’independentisme convoca a les columnes de Puig i Cadafalch contra la cimera Sánchez-Macron

 

 

PAÍS - PRINCIPAT

 

 

La concentració serà el 19 de gener a les 9.00 i tindrà com a lema "Aquí no s'ha acabat res! Independència. Països Catalans. Prou repressió" 

 

 


 

 

 

Arnau Lleonart

13.01.2023 - 13:18

Actualització: 13.01.2023 - 16:09

 

 

La mobilització del 19 de gener contra la cimera hispano-francesa a Barcelona dels primers ministres Pedro Sánchez i Emmanuel Macron serà una concentració a les 9.00 a l’esplanada de les columnes de Puig i Cadafalch, a Montjuïc. És al costat del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), on es farà la trobada. La concentració tindrà com a lema “Aquí no s’ha acabat res! Independència. Països Catalans. Prou repressió.”, una resposta les declaracions relacionant la cimera amb la fi del procés d’independència. Ho han anunciat en un acte que ha aplegat diversos representants de les entitats convocants i que ha servit per a presentar el cartell de la mobilització. 

 



 


La mobilització tindrà el format d’una concentració i diferents representants independentistes faran parlaments per manifestar l’oposició a la cimera, que consideren una provocació perquè es vincula amb una suposada

fi del procés d’independència. Té el suport de l’Assemblea Nacional Catalana, el Consell de la República, Òmnium Cultural, l’Acord d’Esquerres per la República Catalana, l’Associació Atenes – Juristes pels Drets Civils, l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), l’Ateneu Sobiranista Català, la Cambra de Comerç de Barcelona, el CIEMEN, la Comissió de la Dignitat, la Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya, Drets, Estat Català, Front Comú Contra la Repressió, Gràcia República, el Grup Construïm República, la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), la Intersindical-CSC, La Resistència, Llengua i República, Meridiana Resisteix, Música per la Llibertat, Tribu Catalonia i Via Independència.

 

Toni Castellà, membre del govern del Consell de la República, ha dit que la voluntat clara de la convocatòria és “donar una resposta contundent a l’enèsima provocació”: “El govern espanyol ha expressat diverses vegades que la cimera serveix per certificar la mort del procés d’independència, però tothom sap que això és fals. Tot el que ha fet l’estat espanyol com a resposta al conflicte polític és la repressió.” Per això, ha fet una crida al poble de Catalunya, les seves entitats, els partits polítics i les institucions a concentrar-se al costat de les columnes de Puig i Cadafalch. “Unes columnes que va tirar a terra Primo de Rivera, que vam tornar a aixecar, com ens hem tornat a aixecar sempre com a poble”, ha afegit.

 

Castellà ha remarcat el caràcter transversal de la convocatòria, que a més d’haver aplegat una trentena d’entitats també té el suport de Junts, la CUP i ERC. El president Pere Aragonès i el govern de la Generalitat, per contra, serà a la cimera, cosa que ha despertat certs recels en l’independentisme. Amb tot, Castellà ha dit que, tot i que les xiulades i escridassades entre independentistes “són respectables”, el 19 de gener és moment d’unitat: “Hi ha moments per a l’autocrítica i moments per anar tots a l’una.

 

Justament, la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, ha assenyalat la contradicció que suposa que ERC convoqui a mobilitzar-se i Aragonès participi en la cimera: “És absolutament contradictòria la posició del govern d’anar a la cimera i al mateix temps voler expressar disconformitat participant en la manifestació. És una falta de congruència. Demanem al govern que per responsabilitat amb el 52% del vot al parlament no assisteixi a la cimera.” Ha dit que la trobada entre Sánchez i Macron és “un acte de dominació”, perquè prendran decisions que afecten Catalunya però ho faran segons els interessos espanyols i francesos. Davant d’això, ha dit que el govern no hauria de “demanar, si us plau, que se’ns tingui en compte”.

 

Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural, ha defensat que “per dignitat i en defensa de la independència” cal sortir als carrers i fer-ho “de manera unitària i transversal”. Ha remarcat que el conflicte polític segueix vigent, i s’ha dirigit directament a Sánchez: “Aquí no s’ha acabat res. Les operacions de màrqueting per aparentar-ho no aturaran la voluntat del poble de Catalunya d’autodeterminar-se.” Per mostrar-ho, ha demanat a l’independentisme que “demostri un cop més la seva força”, tot aprofitant la dimensió internacional de la cimera. “L’objectiu és aconseguir una mobilització que demostri a la resta del món que aquí no hi ha normalitat democràtica, que hi ha un conflicte polític i que l’estat espanyol no s’avé a resoldre’l”, ha afegit.

 

També ha insistit en la transversalitat David Minoves, president del CIEMEN, que ha recordat que, ni el procés s’ha acabat, ni tampoc va començar el 2010 arran de la sentència de l’estatut. “Venim de lluny. Som conscients que, més enllà dels moments de major o menor mobilització cal persistir.” Ha remarcat que per primera vegada en molt de temps la convocatòria té un suport ampli dins de l’independentisme, i que a totes les uneix el mateix plantejament: “Aquest procés no s’acabarà intentant atenuar la repressió, només s’acabarà en el moment que els catalans puguem votar el nostre futur polític amb llibertat.”

 

El batlle de Sant Climent de Llobregat, Isidre Sierra, que també és secretari de l’Assemblea de Municipis per la Independència, ha dit que la concentració també servirà per dir a Sánchez i Macron que el 80% d’ajuntaments catalans han aprovat mocions demanant la independència amb l’objectiu de millorar les vides dels veïns.

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/manifestacio-19-gener-concentracio-sanchez-macron/