El TJUE decidirà ara sobre el recurs de cassació que Junqueras va presentar contra la decisió de l’Eurocambra de declarar vacant el seu escó
Maria Garcia 21/12/2022
Foto: Arxiu |
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) decideix el dijous vinent, 22 de desembre, sobre el recurs de cassació presentat pel líder d’ERC, Oriol Junqueras, contra la decisió de l’Eurocambra de declarar vacant el seu escó. Junqueras va apel·lar la decisió del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) que desestimava el seu recurs, considerant que l’Eurocambra no tenia “competències” per oposar-se a la suspensió del mandat com a eurodiputat de Junqueras imposada pel Tribunal Superior espanyol i ara el cas arriba al TJUE.
Tanmateix, el futur del recurs de Junqueras pot estar ja decidit. El passat mes de juny, es van publicar les conclusions de l’advocat general del TJUE, les quals si bé no són vinculants, acostumen a coincidir amb el sentit de la sentència. En l’escrit de juny, el lletrat va avalar els arguments del TGUE per rebutjar el recurs de Junqueras perquè considerava que l’Eurocambra “només podia informar” sobre la decisió del Tribunal Suprem de suspendre el mandat com a eurodiputat del líder d’ERC. La decisió de la cambra de declarar vacant el seu escó va ser, segons el lletrat, una formalitat “sense efectes jurídics propis que la facin recurrible”, segons informa l’ACN.
En aquest sentit, l’advocat general també defensava, el juny, que l’actuació del TGUE va ser la “correcta”, en determinar que són
els estats membre els que regulen els procediments electorals. “El Parlament no té cap competència per controlar les decisions nacionals per les quals es declara la pèrdua de l’elegibilitat i que comporten, en conseqüència, l’anul·lació del mandat”, va apuntar.
Els fets que Junqueras recorre es remunten al mes de desembre del 2019, quan tot i la sentència del TJUE que reconeixia la immunitat parlamentària de Junqueras des del moment de l’elecció, el TS espanyol va decidir que aquesta protecció no impedia ni jutjar-lo ni dictar sentència per l’1-O. Així, el TS va decidir que la sentència condemnatòria comportava també la suspensió del seu mandat com a eurodiputat. Amb la decisió del Suprem, el que era president de l’Eurocambra, David Sassoli, va declarar vacant l’escó de Junqueras, fet que va motivar el líder d’ERC a presentar un recurs al TGUE contra la cambra. En aquest recurs, el TGUE examinava si l’Eurocambra podia o no qüestionar la suspensió del mandat per part del Suprem, però no valorava si Junqueras havia d’ocupar o no l’escó.
El TGUE, un any després, va optar per rebutjar el recurs de Junqueras, al·legant que l’Eurocambra no podia “qüestionar la conformitat amb el dret europeu” de la decisió del Tribunal Suprem. Segons els magistrats europeus, la cambra no tenia “cap competència per controlar la decisió de les autoritats d’un estat membre (…) d’anul·lar el mandat d’un eurodiputat”. El TGUE també defensava que la decisió de Sassoli no podia “ser objecte de recurs” perquè era un acte “purament informatiu” que recollia la resolució de les autoritats espanyoles.
ENLLAÇ NOTÍCIA :
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada