El traficant d'armes hispanolibanès Abdul Rahman el-Assir està al punt de mira de la Interpol. Segons informa El País, sobre el traficant pesen dues ordres de cerca i captura internacional. Amb aquests antecedents, l'organització policial ha assenyalat El-Assir amb una nota vermella, és a dir, que es demana la seva detenció i extradició. 

 

El mercader d'armes havia esquivat la justícia francesa i espanyola durant gairebé tres anys, però després que una investigació de El País assenyalés que El-Assir no només vivia a Abu Dabi, sinó que era íntim del rei emèrit, Joan Carles I, la Interpol n'ha reclamat l'extradició. 

 

La petició de detenció i extradició d'El-Assir l'ha tramitat l'oficina de la Interpol localitzada a Madrid. Mentrestant, l'oficina de l'organització als Emirats Àrabs ha traslladat aquesta demanda als grups operatius de la policia del país àrab. La pressió per capturar el traficant d'armes no només ve d'aquest organisme, sinó que el mateix Estat espanyol ha interpel·lat Abu Dabi a través de la seva ambaixada al país. 

 

Fugitiu de la justícia espanyola 

 

La mà dreta de Joan Carles I als Emirats Àrabs té un historial més que complicat amb la justícia del país on regnava el seu amic. El-Assir va deixar amb un pam de nas la justícia espanyola quan aquesta pretenia jutjar-lo per defraudar 14,7 milions d'euros a Hisenda l'any 2019. L'íntim de l'emèrit, però, va optar per no presentar-se i marxar del país per tal de no ser jutjat. 

 

La Fiscalia espanyola reclama a El-Assir 90 milions d'euros, concretament, d'una multa de 73.923.014 euros i una indemnització a Hisenda de 14.784.602. A més, també es demana que compleixi 8 anys de presó. 

 

La seva relació amb la justícia francesa no és molt millor, ja que el persegueix per assumptes de corrupció. A França, l'amic del Borbó ja va ser condemnat per rebel·lia per el Karachigate, un escàndol de corrupció i venda d'armes al Pakistan, condemna per la qual també està en cerca i captura. 

 

Una amistat de fa dècades

 

La relació entre Joan Carles I i Abdul Rahman el-Assir es remunta a fa anys. Tant és així que des de fa mesos el traficant d'armes resideix a Abu Dabi i acompanya el Borbó al complex privat on viu. La seva relació és molt estreta, però es deixen veure poc, en especial el mercader d'armes, per motius obvis. 

 

El rei emèrit no és l'única figura influent d'Espanya amb qui té una bona relació. En la seva llista de contactes hi ha noms com José María Aznar, Rodrigo Rato o Felipe González. 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/peticio-detencio-immediata-amic-traficant-armes-joan-carles_697497_102.html