dilluns, 22 de novembre del 2021

Polèmica després que Casado assisteixi a una missa en record de Franco

 

 

FRANQUISME

 

 

Nicolas Tomás
Foto: EFE
Madrid. Dilluns, 22 de novembre de 2021. 13:31
Actualitzat: Dilluns, 22 de novembre de 2021. 15:12
Temps de lectura: 2 minuts

 


 

 

Què hauria passat si, posem per cas, la cancellera alemanya en funcions Angela Merkel, de centredreta, hagués assistit a una missa en honor al dictador Adolf Hitler? És la pregunta que s’han formulat aquest dilluns diversos grups de l’esquerra espanyola al Congrés dels Diputats. Se l’han fet després que ahir es descobrís, gràcies al mitjà Newtral, que Pablo Casado havia assistit a una missa a Granada en honor al dictador Francisco Franco pel 20-N. Una de les onze que van celebrar-se a tot Espanya. Segons l’entorn del president del PP, no ho va saber fins que va ser dins l’església granadina. Avui, el dirigent conservador ha esquivat les preguntes que li han fet.

 

En rodes de premsa aquest dilluns al matí al Congrés, els grups de l’esquerra han reclamat respostes al cap de l'oposició. Començant pel portaveu del PSOE al Congrés, Héctor Gómez, que ho ha qualificat com una “agressió” i una “irresponsabilitat absoluta”. Per això el dirigent socialista ha reclamat explicacions sobre la seva assistència, si realment estava

“avalant” la dictadura o no, si ha estat “casualitat” o al darrere hi ha una “estratègia política”.

 

També ho ha fet el portaveu d’Unidas Podemos a la cambra baixa, Pablo Echenique, que ha ironitzat que Pablo Casado “va dir que no ho sabia i un cop ho va saber s’hi va quedar”. També ha rebatut que sigui una qüestió d’atzar quan hi havia deu misses pel dictador a tot Espanya i 23.000 esglésies: la probabilitat era del 0,05%, ha subratllat. El portaveu morat ha qualificat els fets d’”enorme gravetat”, ha lamentat el silenci mediàtic i ha reclamat una explicació al cap de l’oposició.

En la mateixa línia, Íñigo Errejón, de Més País, ha criticat que “si això hagués passat en un altre país, si la senyora Angela Merkel va caminant per Alemanya i es fica accidentalment en una església on reten honors a Adolf Hitler, l’endemà surt i diu que està equivocada i que ho sent si ha ofès els demòcrates del seu país”. I el diputat ha reblat: “És possible que el senyor Casado s’equivoqués i entrés a la missa per error. Però, si ha estat així, ha de sortir i explicar-ho. Ha de deixar clar que el líder de l’oposició al nostre país no homenatja dictadors i que està inequívocament amb la democràcia”. En uns termes similars s’ha pronunciat Joan Baldoví, de Compromís, que ha avisat que “aquestes coses no fan cap bé a la nostra democràcia ni al senyor Casado”.

 

La Fundació Franco li agraeix

Fins i tot la Fundación Nacional Francisco Franco ha sortit al pas després de “tenir coneixement de l’assistència”. En un comunicat, l’associació franquista ha volgut deixar clar que no va convidar “expressament” el líder estatal del PP. Tot i això, “agraeix tant al senyor Casado i la seva família com a la resta d’assisents a la missa l’oració per l’ànima d’un cristià exemplar com Francisco Franco Bahamonde”. Finalment, la FNFF també "espera que aquesta mena de notícies serveixin per normalitzar totes les seves activitats, convocatòries, esdeveniments i reivindicacions".

Silenci de Casado

En canvi, Pablo Casado com si sentís ploure. No n'ha parlat per iniciativa pròpia ni tampoc li ho han preguntat, malgrat que avui ha participat en un acte públic del PP al País basc, en homenatge a les víctimes d’ETA. Justament ha aprofitat aquesta circumstància per disparar cap a una altra banda i denunciar els partits que suposadament “fan homenatges als seus assassins”. Durant la compareixença pública ha arribat a dir que pactar amb EH Bildu és “perdre l’ànima democràtica”. Però cap paraula sobre anar a misses  per a Franco.

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/polemica-casado-missa-franco_673181_102.html