divendres, 12 de novembre del 2021

ERC pacta amb Bildu i no amb Junts les esmenes als pressupostos de l'Estat

 

 

PRESSUPOSTOS

 

 

Carme Rocamora
Foto: Marc Puig (ERC)
Barcelona. Divendres, 12 de novembre de 2021. 13:51
Actualitzat: Divendres, 12 de novembre de 2021. 14:02
Temps de lectura: 2 minuts  

 

 


 

 

Front comú de l'independentisme, però no de l'independentisme català. Recuperar la memòria democràtica -amb mesures com el traspàs de la prefectura de Via Laietana-, acabar amb la pobresa menstrual, exigir la jubilació anticipada per a Mossos i lluitar contra l'economia submergida són algunes de les qüestions que aquest divendres ha anunciat ERC que reclamarà a l'Estat en unes esmenes conjuntes amb Bildu en el marc dels pressupostos generals.

 

En roda de premsa, la portaveu d'ERC Marta Vilalta ha explicat que han pactat aquestes qüestions amb Bildu perquè ambdues formacions comparteixen "la mateixa estratègia": No van presentar esmena a la totalitat al projecte dels pressupostos i van optar per seguir negociant, al contrari del que va fer Junts i CUP. Vilalta ha explicat que no han treballat cap esmena conjunta amb Junts, però que malgrat això "insisteixen a fer pinya" donant-se suport en aquelles esmenes que puguin compartir. Ja fa mesos que des de Junts defensaven fer un front comú de l'independentisme per tenir més força a l'hora de negociar amb l'Estat, però la voluntat del partit de Puigdemont no s'ha acabat materialitzant. Vilalta ha dit que ells van optar

per no bloquejar ni mantenir-se en el "no a tot", al contrari del que considera que va fer Junts: "Convé sortir de l'espai de confort, ser útils i batallar", ha insistit. 

 

 

Així doncs, Vilalta ha explicat que amb Bildu s'han coordinat per treballar en aspectes que comparteixen, com ara l'estratègia "d'apretar al màxim" fins que no tinguin les eines d'un estat independent, aprofitant la força de les urnes. Així mateix, ha tornat a defensar l'estratègia de negociació amb l'Estat: "La nostra voluntat no és de bloqueig. Volem ser útils i traduir en realitat les demandes. Però tant veritat és que no som els que anem a bloquejar-ho tot com tampoc és cert que els nostres vots siguin gratis. El Govern de l'Estat se'ls ha de guanyar", ha declarat.

 

Sobre l'element que ERC va justificar que va servir per no presentar l'esmena a la totalitat, la protecció del català en l'audiovisual, no ha dit noves notícies. La portaveu s'ha remès al compromís per escrit que es va pactar quan no van presentar l'esmena i ha explicat que hi ha contactes i es negocia per concretar aquesta protecció a través d'un percentatge, tot i que ha apuntat que aquestes qüestions requereixen discreció per tal de poder acabar ajustant les quotes: "Però hi seran i en els propers dies esperem poder-les explicar", ha sostingut. 

 

Pressupostos de la Generalitat: CUP

 

Avui que comencen les assemblees territorials de la CUP on debatran la posició que es fixen per l'aprovació o el bloqueig dels comptes de la Generalitat, Vilalta ha reiterat la voluntat d'aprovar els pressupostos amb els anticapitalistes, i ha assegurat que han estat negociant intensament fins avui i que ho seguiran fent. Sigui com sigui, ha demanat una vegada més als cupaires que aprofitin l'oportunitat d'aprovar els pressupostos.

 

Preguntada específicament per l'última proposta del Govern a la CUP de no invertir en el Hard Rock, Vilalta ha reiterat que han inclòs a través d'una disposició addicional el compromís que no hi hagi cap euro públic destinat a aquest projecte, un compromís que ha reconegut que respon a la voluntat d'apropar a la CUP però també al seu propi convenciment: "Aquest projecte tampoc és el model que voldríem per al territori". 

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/erc-pacta-bildu-no-junts-esmenes-pressupostos-generals_669371_102.html