dimarts, 24 de novembre del 2020

Daly esclata en català a l'Eurocambra: "Algú no vol sentir parlar de Catalunya"

 

 

PARLAMENT EUROPEU

 

 

Marta Lasalas
Barcelona. Dimarts, 24 de novembre de 2020. 11:32
Actualitzat Dimarts, 24 de novembre de 2020. 12:42

 

 

 


 

 

L'eurodiputada irlandesa Clare Daly ha denunciat davant del ple del Parlament Europeu que l'informe sobre drets fonamentals a la UE aprovat a la Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Afers d'Interior ha eliminat de l'exposició de motius la referència als presos polítics catalans. Daly, que és la ponent de l'informe i que hi votarà en contra al ple, ha denunciat en català aquesta eliminació.

 

"George Orwell va dir que si la llibertat significa en el fons alguna cosa és el dret a explicar a la gent allò que no volen sentir, és molt clar que hi ha gent aquí que no vol sentir a parlar sobre Catalunya", ha denunciat en català per repetir tot seguit la cita en anglès.

 

 


 

 

La passada setmana els grups del Parlament dels quals formen part PP, PSOE i Ciutadans van impugnar l'exposició de motius de l'informe i van obligar a retirar el text.

Aquest matí,

la intervenció davant del ple de l'eurodiputada irlandesa, enquadrada en el grup de l'Esquerra Unitària Europea, ha provocat una contundent resposta d'alguns dels representants dels grups majoritaris de la Cambra.

 

Daly ha denunciat que l'informe sobre drets fonamentals no pugui citar l'Estat espanyol ni en una nota al marge i que un text que parla sobre llibertat d'expressió hagi estat retallat perquè tenia l'audàcia d'explicar que hi ha diputats condemnats a més de 10 anys de presó per haver organitzat un plebiscit democràtic.

 

Sistema judicial per silenciar l'oposició

 

L'eurodiputada ha lamentat aquesta situació perquè precisament això és el que condemna l'informe, "l'ús d'un sistema judicial per motius polítics per silenciar l'oposició". "Els grans grups no podien suportar la veritat", ha retret.

 

En qualsevol cas, ha advertit que el fet que s'hagi retallat el text ha provocat que hagi despertat encara major interès.

 

La censura no els silenciarà

 

"La censura no debilitarà aquells que preteneu silenciar, sinó que els farà més forts. La seva hora arribarà", ha advertit de nou en català.

 

Daly ha advertit que els drets fonamentals han de superar els interessos i els jocs polítics. "Hauria de ser el que ens fes iguals, independentment de qui siguem i a quin país vivim. Si no, ens portarà a un cul-de-sac", ha advertit.

 

L'eurodiputada, que ha denunciat que l'informe tampoc parli de Julian Assange, de la situació dels migrants a Grècia i Croàcia o les protestes contra el govern búlgar, ha argumentat el seu vot en contra del seu propi informe perquè "millor no tenir informe que un informe dèbil o hipòcrita". "Aquesta és la seva Europa, la situació és clara, no volem parlar de generalitats de drets fonamentals", ha reblat.

 

 


 

 

La comissió està presidida pel socialista Juan Fernando López Aguilar, que durant el debat ha rebatut les acusacions de Daly atribuint la retallada del text a una qüestió de reglament.

 

Segons Aguilar, l'article 55.2 del reglament adverteix que l'exposició de motius d'un informe ha d'estar acordat per la majoria dels ponents de l'informe i ser consistent amb el contingut de la resolució. Amb aquest punt del reglament, ha subratllat que el president de la comissió pot cancel·lar l'exposició de motius si així ho sol·liciten els ponents que la sumen la majoria.

 

"S'han dit coses a la resolució que no són coherents amb l'exposició de motius que inclou una referència a una situació que és objecte no només de polèmica política sinó que pot ser desementida amb arguments polítics", ha assegurat en referència als presos independentistes.

 

Hi haurà ampliació

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/eurodiputada-daly-catala-parlament-europeu-presos-politics-informe-drets-fonamentals-ue-catalunya_559410_102.html