divendres, 18 de setembre del 2020

El jutge de la Kitchen imputa l'exministre Fernández Díaz

 
 
AUDIÈNCIA NACIONAL
 
 
 
 
 
 
Nicolas Tomás
Foto: EFE
Madrid. Divendres, 18 de setembre de 2020. 13:53
Actualitzat Divendres, 18 de setembre de 2020. 16:12
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

La peça Kitchen, instruïda per l'Audiència Nacional, continua endavant. Ara serà Jorge Fernández Díaz qui haurà de passar pels tribunals, en tant que màxim responsable de l'operatiu "parapolicial" per espiar i robar documentació a l'extresorer del PP Luis Bárcenas. El jutge instructor, Manuel García-Castellón, ha citat l'exministre de l'Interior a declarar com a investigat el pròxim 30 d'octubre. El mateix ha fet amb qui era el seu número dos, l'exsecretari d'Estat de Seguretat Francisco Martínez, que ha estat citat un dia abans. En canvi ha rebutjat la declaració de María Dolores de Cospedal, tot i que obre la porta a fer-ho més endavant.

 

A banda de Fernández Díaz i Martínez, el jutge instructor ha citat quatre persones com a testimonis. Són l'exdirector de Comunicació del Ministeri, Juan José Esteban, el sacerdot

Silverio Nieto, l'exdirector de gabinet de Martínez, Jorge Sanchís Bordetas, i Icíar Castro Álvarez. En canvi, rebutja altres diligències sol·licitades per la Fiscalia Anticorrupció, com la imputació de l'exsecretària general popular María Dolores de Cospedal

 

 

 

 

 

 

L'instructor considera que és "necessària, útil i perntinent" la declaració de Jorge Fernández Díaz perquè les investigacions practicades fins avui situen el "centre nuclear" de l'operatiu al Ministeri de l'Interior, "des d'on s'hauria dirigit i coordinat tota l'operativa, presumptament amb la participació directa del ministre i actuant per delegació d'aquest el secretari d'Estat de Seguretat".

 

Entre els elements que destaca García Castellón hi ha els àudios de l'excomissari Villarejo així com missatges transcrits i documentació. Considera revelador el pagament a Sergio Ríos, xofer de Bárcenas, de quantitats mensuals presumptament provinents de fons reservats d'Interior. Això "evidencia el coneixement dels fets per part de comandaments superiors de l'organisme", sosté el jutge. També el fet que Ríos obtingués una plaça com a funcionari de policia després de superar un procés d'oposició, "extrem que requeria necessàriament la participació de càrrecs amb capacitat d'influència suficient en el Ministeri".

 

Pel que fa a la petició de citació de Cospedal i el seu marit, Ignacio López del Hierro, l'instructor creu que abans és necessari citar de nou Francisco Martínez, "que en la seva primera citació no va voler declarar i que ha manifestat la seva voluntat de comparéixer de nou en presència judicial".
 
 
 
 
 
 
ENLLAÇ NOTÍCIA :