dimecres, 1 de juliol del 2020

Sánchez aprofundeix l’entesa amb Cs i busca el PP a la comissió de reconstrucció



CORONAVIRUS






Nicolas Tomás
Madrid. Dimecres, 1 de juliol de 2020














L’aliança entre el govern espanyol i Ciutadans sembla que no serà passatgera. Aquest mateix dimecres, un cop superat l’estat d’alarma pel coronavirus, s’ha escenificat novament al Congrés dels Diputats. Segons informen des de la formació d’Arrimadas, han aconseguit “compromisos” de La Moncloa, motiu pel qual aprovaran almenys tres dels quatre documents de conclusions de la comissió de reconstrucció, que enllesteix la feina aquesta setmana. Per altra banda, l’executiu també està en contacte amb el PP per arribar a un acord de mínims sobre mesures sanitàries i Unió Europea. En canvi, a ERC veuen "poques probabilitat" que els acceptin les esmenes.



Els diferents grups de treball s’estan reunint aquest dimecres per a debatre i votar les esmenes presentades a l’esborrany de conclusions del PSOE i Unidas Podemos. En els grups de treball de reactivació econòmica, sanitat i Unió Europea, han prosperat més de 20 esmenes de Ciutadans. D’aquesta manera, segons informa la formació, votaran a
favor dels tres documents finals que surtin en cadascun dels grups. Divendres es votaran les conclusions finals en el plenari de la Comissió per a la Reconstrucció.



Pel que fa al quart grup de treball, el de polítiques socials i sistema de cures, Ciutadans denuncia “la voluntat dels grups que sostenen el govern de deixar de banda les ajudes a l’educació concertada o l’educació especial”. Per tot això, “Ciutadans continuarà negociant perquè el text final aparqui les qüestions ideològiques i pugui garantir-se, per exemple, que totes les opcions del sistema públic d’educació, incloses l’educació concertada o l’educació especial, surtin reforçades d’aquesta crisi”.



Entre les mesures arrencades per Ciutadans, hi ha la creació d'un centre espanyol de salut pública, liderat pel Ministeri de Sanitat i que "millori" la coordinació sanitària entre les comunitats autònomes. També contempla la flexibilització dels ERTO i la regulació del teletreball "per a garantir l'equilibri entre les parts".



L'entesa entre Ciutadans i el govern espanyol va començar en ple estat d'alarma pel coronavirus, després de signar diversos acords per a prorrogar les mesures excepcionals de confinament. Però des de La Moncloa volen dur l'aliança molt més enllà i fins i tot involucrar la formació en la negociació dels pressupostos de l'Estat, així com el PP i ERC.

La intenció és prorrogar el màxim temps possible la geometria variable, escudant-se en la crisi econòmica.



Acord de mínims amb el PP?
 
Mentrestant, en plena campanya basca i gallega, Pablo Casado intenta exhibir un perfil molt més moderat al de les setmanes anteriors. Per això està en negociacions amb el PSOE i Unidas Podemos, mirant de trobar un mínim consens tant en el grup de treball de sanitat com en el de la Unió Europea. “El PP posarà tots els mitjans necessaris perquè l’acord sobre la Unió Europea es produeixi”, ha assegurat Mario Garcés, diputat popular.

El principal punt de fricció, com amb Ciutadans, és per l’escola concertada, que els socis del govern espanyol volen excloure dels fonts de reconstrucció europeus.



Probablement el de la UE sigui un dels documents de conclusions que generin més consens parlamentari. Aquest dimecres, de la mateixa manera que els populars, ERC i Junts per Catalunya s’han abstingut. El PNB ha estat l’únic que hi ha votat en contra.

En canvi, els independentistes miren amb recel la resta de la feina de la comissió de reconstrucció, on detecten algunes mesures recentralitzadores, com les acordades entre el govern espanyol i Ciutadans.








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/sanchez-aprofundeix-entesa-ciutadans-comissio-reconstruccio_518781_102.html