divendres, 17 d’abril del 2020

'Financial Times': amb el càlcul català les morts reals a Espanya són un 70% més



CORONAVIRUS






Lluís Bou
Foto: EFE
Barcelona. Divendres, 17 d'abril de 2020


















El diari britànic Financial Times, el mitjà econòmic de referència a nivell internacional, ha detallat en una informació com Catalunya, i també Madrid, han deixat en evidència el govern espanyol a l'hora de comptar els finats per coronavirus, en no maquillar el nombre de morts reduint-lo als que es produeixen dins del sistema sanitari. En una informació titulada precisament "Les dades de les autonomies suggereixen que el nombre de morts per coronavirus a Espanya és molt més alt", el rotatiu indica que la xifra real, seguint el càlcul del Govern de Catalunya, pot incrementar-se en més d'un 70%.



"Segons les noves xifres, si s'inclouen els morts per coronavirus no provats [oficialment] però probables en indrets com les residències d'avis, gairebé es duplica la xifra de morts a Catalunya, més de 7.000 persones, mentre que la xifra a Madrid augmenta de 6.724 a més
d'11.500. Si s'afegeixen les morts que s'han comptabilitzat en les dues autonomies més afectades al total d'Espanya, creix un 42% el nombre de morts, a més de 27.000. Però si el canvi de criteri s'aplica a tot el país, el recompte de morts a nivell espanyol s'incrementaria en més d'un 70%", indica el diari. Actualment el govern espanyol afirma que hi ha hagut 19.478 morts.














Segons Financial Times, el mètode de recompte que utilitza Catalunya és el mateix que apliquen Nova York i Bèlgica, mentre que França i el Regne Unit estan començant a fer passes en el mateix sentit.



El diari reconeix que a Espanya aquest debat és "polèmic" també perquè, fins i tot amb les dades antigues, ja ostenta el nombre més gran de morts per nombre d'habitants a nivell mundial.



Afegeix que si el govern espanyol aconsegueix ampliar el nombre de tests, aquesta polèmica pot minvar, perquè llavors es coneixerà exactament qui està malalt de coronavirus.









ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/coronavirus-financial-times-calcul-catala-morts-reals-espanya-70_493608_102.html