dilluns, 20 d’abril del 2020

Entitats europeistes avisen que la UE es juga la "supervivència" en la resposta al virus



FORA UE - VISCA EFTA






Una desena d'associacions titllen "d'insuficients" les accions de la UE i demanen la mutualització del deute






Bandera de la Unió Europea | Europa Press






per ACN

 






Una desena d'entitats pertanyents a la Xarxa d'Entitats Europeistes de Catalunya (XEEC) qualifiquen la resposta de la Unió Europea (UE) a la crisi pel covid-19 "d'insuficient" i avisen que la UE s'està jugant la seva "supervivència" en aquesta crisi.



En un manifest, les entitats denuncien que les accions de la UE davant el coronavirus tenen una "manca de visió netament europea" i no són "ambicioses". "L'amenaça sobre el futur de la UE és greu", alerten les entitats, que defensen, entre altres mesures, la
mutualtzació del deute per fer front a la crisi i articular una política fiscal europea.



Segons les entitats signants del manifest, les mesures que ha pres ara per ara la UE no són "suficients" per evitar que la crisi pel coronavirus incrementi les desigualtats, per reorientar el model econòmic, per evitar els desequilibris territorials i per impulsar el canvi energètic.


En el text, les entitats proposen tres mesures que consideren que la UE hauria de prendre de forma "immediata" i tres més per "renovar" el model econòmic i financer. Pel que fa a les primeres, plantegen crear una Agència de Salut Pública Europea perquè hi hagi una acció conjunta davant emergències sanitàries, impulsar un Sistema Europea de Reassegurança d'Atur i emetre deute conjunt per mutualitzar el deute sota la regulació i supervisió del Banc Central Europeu.



A més, les entitats defensen que cal "renovar" el sistema econòmic i financer i proposen articular una política fiscal europea i eliminar els "paradisos fiscals" dins de la UE. A més, plantegen la necessitat d'augmentar els recursos propis de la UE i d'incrementar-ne el pressupost, així com d'enfortir i ampliar les inversions europees destinades a sectors estratègics. "Els ciutadans esperem que els dirigents polítics assumeixin les responsabilitats que els hem delegat en benefici de tots", reivindiquen.








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elmon.cat/mon/entitats-europeistes-avisen-ue-juga-supervivencia-resposta-virus_2120755102.html