dimarts, 28 d’abril del 2020

Catalunya renova les demandes d’independència, segons 'The Telegraph'



CORONAVIRUS






Núria Casas
Barcelona. Dimarts, 28 d'abril de 2020

















El diari britànic The Telegraph ha entrevistat el president de la Generalitat, Quim Torra. El rotatiu situa l'entrevista en un moment de "fragilitat del govern espanyol" de Pedro Sánchez que "amenaça de trencar-se". I davant d'això, explica la resposta del govern català contra el que considera el diari que és "una de les pitjors gestions del coronavirus a tot el món, l'espanyola". 













Torra, en declaracions al The Telegraph, explica que ara "és el moment de reiniciar el diàleg polític" i recorda que encara hi ha presos i exiliats i per tant es continua "exigint el dret a l'autodeterminació". Malgrat que l'objectiu prioritari és "salvar vides", el govern català ja reclamava la independència abans del coronavirus i, en aquesta línia, el diari
assegura que Catalunya ja està "renovant les demandes per separar-se d'Espanya".



En aquesta entrevista, el president Torra subratlla algunes de les accions que el govern català va fer abans que l'estat espanyol, com ara tancar la Conca d'Òdena prèviament al decret d'estat d'alarma o les incongruències en la planificació del desconfinament progressiu dels nens: "On és el consell científic que va fer que el govern espanyol decidís una cosa i després una altra vuit hores després?".



Un altre punt calent és el recompte de mortsThe Telegraph recorda que Torra ha posat en dubte la transparència del sistema, ja que Catalunya inclou dades dels serveis funeraris i presumptes víctimes mortals relacionades amb la Covid-19 però, en canvi, el Ministeri de Salut "s'ha negat a recopilar aquesta informació arreu del país". I tampoc passa per alt el debat sobre la llibertat d'expressió després que el cap de la Guàrdia Civil, José Manuel Santiago, declarés en roda de premsa que aquest cos investigava els missatges de mitjans socials que difonien desinformació que podia "crear tensió social i desafecció al govern". Torra conclou: "No podem permetre el més mínim caure en l'autoritarisme".







ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/coronavirus-the-telegraph-cita-independencia-catalunya-front_497370_102.html