dijous, 5 de març del 2020

Nova ofensiva de la justícia espanyola per extradir Puigdemont



EXILI






El Nacional
Foto: Efe
Barcelona. Dijous, 5 de març de 2020


















El Jutjat d'Instrucció número 2 de Girona ha elevat al Tribunal Suprem una petició perquè s'obri una nova causa contra el president a l'exili i eurodiputat Carles Puigdemont, per presumptes delictes de prevaricació, frau a l'Administració i falsedat documental per irregularitats relacionades amb la utilització de fons de l'empresa d'aigües de Girona, Agissa, quan Puigdemont va ser alcalde de Girona entre 2011 i 2016, segons avança El Español.









L'eventual obertura d'aquesta causa suposaria la redacció d'una nova euroordre, que en
cas que s'acceptés el suplicatori al Parlament Europeu i es retirés la immunitat com a europarlamentari de Puigdemont no hauria de trobar-se amb les traves de les anteriors, ja que a diferència dels delictes de rebel·lió i sedició pels quals es volia processar Puigdemont arran de l'1-O, els que se li imputarien ara —prevaricació, frau i falsedat— pertanyen a la categoria de delictes de corrupció, per la qual cosa estarien exempts de control de la doble tipificació dels fets per part del país —en principi, Bèlgica— que rebi l'euroordre per al lliurament de Puigdemont.



"Indicis de criminalitat"

 

Per a la titular del jutjat existeixen "indicis de criminalitat" contra Carles Puigdemont després d'investigar les presumptes irregularitats des del 2016 arran d'una querella de la CUP referida a la gestió d'Agissa, que és una societat mixta participada en un 20% pels ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter, mentre que el 80% restant pertany a l'empresa privada Girona SA.



Segons el mitjà citat, que ha tingut accés a l'exposició de la magistrada Elena Román, les irregularitats tindrien relació amb la compra d'una col·lecció d'obres d'art valorada en 4,7 milions d'euros amb fons municipals procedents d'un cànon extraordinari per l'aigua que, en teoria, s'havia de revertir en el mateix servei de subministrament.



La jutgessa considera que Puigdemont, llavors alcalde de Girona, va validar la compra amb l'ús "il·lícit" dels diners provinents del cànon extraordinari de l'aigua.



Tramesa de l'informe al fiscal

 

Una vegada rebuda la petició, el Suprem remetrà l'informe a la fiscalia afegint l'acreditació d'immunitat de Puigdemont com a eurodiputat, perquè aquesta es pronunciï sobre l'admissió o no de l'exposició raonada. Si finalment el Suprem decidís obrir una nova causa a Puigdemont, caldria cursar un altre suplicatori al Parlament Europeu perquè aixequi la immunitat de l'encausat.









ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/jutgessa-processar-puigdemont-suposats-delictes-alcalde_476382_102.html