dimecres, 5 de febrer del 2020

Perpinyà, desbordada per l’acte de Puigdemont del 29 de febrer



PAÍS - CATALUNYA NORD






Un mes abans de la visita de Puigdemont a Perpinyà, els trens i els hotels ja són plens















Per: Txell Partal

04.02.2020  19:00




La delegació nord-catalana del Consell per la República calcula que més de cinquanta mil persones es desplaçaran a Perpinyà per veure el president Puigdemont i els consellers Toni Comín i Clara Ponsatí el dia 29 de febrer. L’acte es farà el Parc de les Exposicions i ha estat organitzat pel Consell per la República. Serà la primera vegada que aquests membres del govern legítim trepitjaran terres catalanes d’ençà que es van exiliar.



L’acte ha despertat l’interès de molts catalans, que un mes abans ja han exhaurit les places hoteleres de Perpinyà. La plataforma Booking anuncia que el divendres 28 a la nit té el 99% de les places ocupades i de la nit següent només en resta el 6%. A Airbnb encara hi ha places, però no pas gaires. El col·lapse arriba a les viles de la rodalia. El Consell per la República a Perpinyà recomana que aquells qui puguin vagin a casa de familiars i amics per a alliberar places per als qui no tinguin aquesta opció. Així mateix, diuen que
voluntaris del nord acolliran unes tres-centes persones que vindran del sud per ajudar a organitzar l’acte.



Als qui cerquen hotel, el Consell els recomana que vagin a poblacions de prop, com ara Cervera de la Marenda o Ribesaltes, ben comunicades amb Perpinyà amb tren. Tot amb tot, poques hores després de fer-se públic aquest consell, ja es van exhaurint les places que hi ha disponibles en aquests municipis. Booking ja anuncia que només en resta el 15%.



Però l’allotjament no és pas l’únic que s’exhaureix. El desplaçament amb tren fins a Perpinyà també comença a tenir dificultats. Els trens amb les millors opcions horàries per a anar divendres o dissabte a Perpinyà ja són plens. Divendres no n’hi ha més tard de les 14.00. I dissabte, els dos únics que poden arribar a temps a l’acte també són plens.



Una altra opció és l’autobús. Entitats com ara l’ANC i Òmnium Cultural, o col·lectius com @LleidatansA han organitzat una vuitantena d’autocars des de diversos punts del Principat. Ja n’hi ha uns quants de plens, però no pas tots. La major part pujaran i baixaran el mateix dia. Podeu trobar més informació de busos a les xarxes socials i al mapa del canal l’Alerta.












També hi ha línies regulars d’autobusos que ofereixen aquest servei, com ara Flixbus, BlaBlabus i Eurolines. És l’opció menys col·lapsada, ara com ara.



De Barcelona a Perpinyà hi ha 194 quilòmetres, que es poden fer en unes dues hores. Des de Girona, hi ha 96 quilòmetres. I de Figueres estant el trajecte es pot fer en quaranta minuts. Per això es preveu que molta gent vagi fins a Perpinyà amb vehicle propi. Una de les opcions és l’autocaravana. Aquest col·lectiu s’està organitzat a través d’un grup de Telegram on ja hi ha apuntades més de 160 caravanes. La Delegació del Consell per la República a Perpinyà oferirà una llista d’aparcaments possibles. Amb tot, recomanen d’accedir a la ciutat amb transport públic, per evitar un col·lapse circulatori.



Com funcionarà l’acte?

 

L’acte començarà a les 12.00 i és previst que duri menys de dues hores. Puigdemont, Comín i Ponsatí aniran a Catalunya Nord aprofitant la immunitat que tenen com a diputats del Parlament Europeu. Serà una manera de celebrar les últimes victòries judicials i de condemnar la repressió contra Catalunya.



El Consell per la República recorda que perquè tot vagi bé caldrà un gran desplegament humà i tècnic, i per això demana aportacions econòmiques. El Registre ciutadà del Consell ofereix als associats l’opció de contribuir-hi periòdicament (mensual, trimestral o anual).



Què vol dir el lema de l’acte ‘La República al centre [del món]?



Recomanacions de la delegació del Consell per la República

 

La delegació nord-catalana del Consell per la República ha activat un canal de Telegram per a anar informant de totes les novetats.



En la primera comunicació recorden que Perpinyà és una ciutat de 120.000 habitants i que, per tant, una manifestació que tingui més de 50.000 persones pot originar-hi problemes evidents de mobilitat. Per això recomanen a tots els assistents que vagin al Parc de les Exposicions de Perpinyà, on es farà l’acte, abans de les 10.00. I que portin sabates d’esport, aigua, begudes calentes i dinar.



Una avinentesa per a conèixer Catalunya Nord

 

El batlle de Perpinyà, Jean-Marc Pujol, ja s’ha posat a disposició de Puigdemont per a fer tot allò que calgui en l’organització de l’acte. I la delegació del Consell per la República, presidida per la periodista Júlia Taurinyà, treballa perquè sigui un acte transversal. Volen aprofitar aquesta avinentesa per a fer conèixer Catalunya Nord a molts principatins que durant anys s’hi han girat d’esquena. Per això hi participaran entitats i associacions nord-catalanes.



Júlia Taurinyà: ‘L’estat francès és un estat espanyol intel·ligent’ 

El paper dels nord-catalans  va ser clau per al referèndum del Primer d’Octubre de 2017 i, després, han mantingut una mobilització constant de solidaritat amb els presoners i els exiliats.




Els cent cinquanta catalans del nord que varen fer possible el referèndum

El suport no ha estat tan sols cívic, sinó també institucional, amb una presa de posició del departament en favor de la llibertat dels presos i amb manifests dels batlles nord-catalans.



No us equivoqueu: això és Catalunya Nord

A més, cal tenir en compte que França ja va anunciar que en cap cas Puigdemont no seria detingut a Perpinyà. Ho va assegurar la portaveu del govern francès, Sibeth Ndiaye: ‘El senyor Puigdemont és diputat al Parlament Europeu, per tant, té immunitat parlamentària. Espanya ha presentat una sol·licitud per a anul·lar aquesta immunitat al Parlament Europeu, que fins ara no ha respost.’








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/acte-perpinya-puigdemont-comin-guia/