dijous, 6 de febrer del 2020

El primer ministre de Turíngia anuncia la convocatòria d’eleccions després d’haver rebut el suport de l’extrema dreta



MÓN - EUROPA






El partit d'extrema dreta AfD va donar els vots al liberal per evitar que s'imposés el candidat d'esquerres 














Per: EFE

06.02.2020  15:51




El polític liberal Thomas Kemmerich ha anunciat avui que demanarà la dissolució del parlament de Turíngia, un dia després d’haver estat triat president d’aquest estat federat amb els vots de la formació d’extrema dreta Alternativa per Alemanya (AfD).



Després d’informar de la decisió, Kemmerich ha dit que convocarà noves eleccions i ha afegit que ‘no hi ha hagut cooperació amb l’AfD, no n’hi ha i no n’hi haurà’, i ha indicat que si no aconseguís la dissolució, presentaria una moció de confiança.



Kemmerich ha explicat que després d’analitzar els fets de les darreres vint-i-quatre hores era clar que no podia
tenir majoria per governar en el parlament i ha acusat l’AfD d’haver causat la crisi ‘un truc pèrfid’.



La tria de Kemmerich havia desencadenat un terratrèmol polític a Alemanya i havia estat criticada per la majoria dels partits polítics i qualificada ‘d’imperdonable’ per la cancellera alemanya, Angela Merkel, que avui ha dit que el resultat ‘ha de ser revertit’.



La pressió sobre Kemmerich venia també de la seva mateixa agrupació, el Partit Liberal (FDP), i del seu president, Christian Lindner, que va viatjar a Turíngia amb l’objectiu d’aconseguir la seva dimissió.



Una polèmica votació

 

El cap de ‘Die Linke’ a Turíngia, Bodo Ramelow, havia arribat a un acord de coalició amb el Partit Socialdemòcrata (SPD) i els Verds, fet que li permetia de ser triat en tercera volta per majoria simple.



En les dues primeres votacions Ramelow es va imposar amb claredat al candidat de l’AfD, Christoph Kindervater, però sense arribar a la majoria absoluta que necessitava. Tanmateix, a la tercera volta, en la que només és necessària la majoria simple, a més dels dos candidats de les rondes anteriors, el Partit Liberal (FDP) va presentar la candidatura de Kemmerich. Els diputats de l’AfD van votar en bloc pel candidat liberal, sent triat per 45 vots contra 44 dels candidat d’esquerres.



Alemanya trenca per primera vegada el cordó sanitari a l’extrema dreta








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/turingia-eleccions-extrema-dreta/