dimecres, 22 de gener de 2020

Es desborden els rius Ter, Fluvià i Tordera i altres rieres es mantenen al límit/ El fort temporal engoleix completament el Delta de l'Ebre: "No ho havíem vist mai"
Barcelona
Foto: @mossos
Dimecres, 22 de gener de 2020

El temporal que afecta Catalunya des de dilluns ha provocat el desbordament de dos rius més en terres gironines: el Fluvià i la Tordera, dos rius que estaven al llindar del perill, com ja ha alertat des de primera hora del matí Protecció Civil.

El Fluvià, desbordat a Olot

El riu Fluvià s'ha desbordat al seu pas per Olot, la capital de la Garrotxa.
  


La Tordera també es desborda

 

També la Tordera s'ha desbordat a causa del temporal i ho ha fet en diversos punts de l'Alt Maresme, cosa que ha fet desallotjar 20 veïns de Tordera, tal com han confirmat fonts de l'ajuntament.


  

Aquest matí, l'alt cabal del riu fet caure dos ponts entre Blanes i Malgrat de Mar, a les comarques de la Selva i el Maresme.El Ter es desborda a Girona

 

El riu Ter s'ha desbordat a Girona, concretament a la zona del Pont Major, tot just després del pont d'Aigua. Ho ha confirmat l'Ajuntament de Girona, que també ha informat que s'ha tallat el trànsit en els dos sentits.
 

Protecció Civil alerta del risc i demana evitar la mobilitat i no apropar-se a la llera del riu i que hi ha quatre rius i rieres més que estan al límit: la Riera Major, el Daró, l'Onyar i la Riera d'Osor.Veïns desallotjats pel desbordament del Gurri

 

I encara un quart riu, el Gurri, s'ha desbordat en diversos punts a la comarca d'Osona, segons ha confirmat l'Ajuntament de Vic. Això ha obligat a desallotjar cinc carreteres properes a la llera del riu, per precaució. 

El Besòs baixa amb molta força

 

El riu Besòs baixa amb molta força, sobretot al seu pas per Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès). Tot i que des de la matinada ha baixat el seu cabal, es manté l'alerta i es demana precaució.Aquesta nit passada el riu Besòs ha arribat a un cabal de 485 metres cúbics per segon; a primera hora del matí ha baixat fins als 280 m3 i s'ha anat estabilitzant.

El riu Besòs baixa amb molta força per Santa Coloma de Gramenet / @antiradarcatala

  


El riu Besòs en el seu tram final, al seu pas per Santa Coloma de Gramenet / @antiradarcatala


Pla Inuncat en estat d'emergència


Protecció Civil ha informat que el pla Inuncat ha passat a estat d'emergència per l'arribada d'un nou front de tempestes cap a la tarda. La previsió és que la pluja entri pel litoral i escombri fins al nord-est de Catalunya, amb increments d'acumulació d'aigua en diferents punts.


  ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://elcaso.elnacional.cat/ca/successos/temporal-gloria-desborden-rius-fluvia-tordera-olot_25383_102.html  


 -------------------------------------------------------------------
El fort temporal engoleix completament el Delta de l'Ebre: "No ho havíem vist mai"Barcelona
Foto: ACN
Dimarts, 21 de gener de 2020

 El fort temporal Gloria està destrossant completament el Delta de l'Ebre. La força de les onades ha fet entrar l'aigua fins a 3 quilòmetres, i hi ha 3.000 hectàrees afectades. A la zona de la bassa de l'Arena i Bombita, els arrossars estan completament inundats.Es tractaria del pitjor temporal que s'ha vist a les terres del Delta des del 2003. "I, probablement, d'aquest segle", ha remarcat Dani Palacios, el cap del Servei de Platges de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Aquesta situació posa de relleu la fragilitat d'aquest espai natural i la necessitat de mesures urgents, segons ha reclamat Xavi Curto, vicepresident de la Comunitat de Regants de l'Esquerra i portaveu de la Taula de Consens pel Delta.Una tercera part dels arrossars, destrossada


Unes 3.000 hectàrees d'arrossars estan inundades, sota el mar. Per aquest motiu, els productors estan preocupats per la propera collita, ja que la situació és "dramàtica". Els alcaldes de la zona afectada volen reclamar la declaració de zona catastròfica, ja que els desperfectes són inqualificables.Una de les coses més preocupants és que el temporal podria arribar a més zones del Delta, la qual cosa farà augmentar el nombre d'hectàrees afectades. "La pluja està acumulant aigua i els únics sistemes de drenatge que tenim, les bombes, estan paralitzades per la situació", ha explicat Curto.
Tres persones desallotjades

 

Tres persones han estat desallotjades aquest dimarts al vespre a Deltebre per l'amenaça que suposa el temporal Gloria. D'aquests veïns, dos han estat evacuats després de la caiguda d'un arbre, i un altre després que s'hagi inundat la planta baixa de casa seva.Segons s'ha pogut saber, els tres casos han passat al nucli urbà de Deltebre. L'alcalde, Lluís Soler, ha assegurat que ja han estat reubicats i se'ls està fent un seguiment.Una problemàtica que ja estava denunciada

 

La Taula pel Delta ja fa temps que reclama mesures a la zona per lluitar contra la regressió i la subsidència. Per aquest motiu, l'entitat, que aglutina les comunitats de regants i els ajuntaments propers, ha demanat a les administracions que "demostrin" amb fets la voluntat de treballar pel territori."El que pot passar en un espai de desenes d'anys, ho ha fet en una nit", ha subratllat Curto, en referència al desastre natural que s'està vivint. Posa l'èmfasi, sobretot, en la "desaparició física de la terra".L'illa de Buda, en risc

 

L'alcalde de Sant Jaume d'Enveja, Joan Castor Gonell, ha explicat que l'illa de Buda està inundada per l'aigua del mar, que també va vessant pel riu i travessa el braç de Migjorn, enfonsant els arrossars. "La nostra preocupació és que, quan la mar baixi, la barrera estreta entre la llacuna i la mar no existirà", ha explicat.Per aquest motiu, l'illa de Buda quedarà comunicada amb la mar, i la sal pot afectar de forma fatal tota la vegetació i el valor ecològic que té la zona. L'alcalde de Deltebre assegura que aquesta situació "no té precedents", i que a la zona s'està vivint una "situació d'emergència total".Crida a les administracions catalana i espanyolaEls alcaldes del Delta reclamen a les institucions catalana i espanyola que actuïn de forma immediata i que marquin una línia d'emergència absoluta. Segons han expressat els integrants de la Taula, els danys provocats pel temporal van en augment."A la bassa de l'Arena no queda platja, la carretera està desbordada pel mar. Les passarel·les de Riumar han quedat dalt de l'aigua. Arrossars envaïts per aigua salada, que pot perjudicar la pròxima collita", ha explicat l'alcalde de Deltebre.A banda de la problemàtica mediambiental, Soler també ha denunciat que des d'abans de migdia prop d'un 70% de la població s'ha quedat sense subministrament elèctric.
ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://elcaso.elnacional.cat/ca/successos/temporal-mar-destrossa-delta-ebre-arrossars-illa-buda_25363_102.html 


 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada