dimarts, 5 de novembre del 2019

La mesa es reafirma i el parlament votarà l’autodeterminació



PAÍS - PRINCIPAT






Es debatrà una moció de la CUP mentre el TC intenta blocar la resposta conjunta a la sentència 














Per: Odei A.-Etxearte

05.11.2019  12:37




La majoria independentista de la mesa ha tombat els intents de C’s, el PSC i el PP perquè la setmana que ve no es debati una moció de la CUP que expressa la voluntat de la cambra ‘d’exercir de forma concreta el dret a l’autodeterminació i de respectar la voluntat del poble català’. El pròxim ple debatrà i votarà, per tant, aquesta iniciativa, però no arribarà encara al ple la proposta de resolució pactada entre JxCat, ERC i la CUP per a respondre a la sentència contra l’1-O. La raó de l’ajornament és que el pacte polític dels tres grups per no tramitar-la per la via d’urgència, amb l’objectiu que la resolució es votés després de les eleccions de diumenge, n’ha permès allargar els tràmits previs fins al ple previst per a finals de mes. La resolució dels tres grups reitera la defensa del dret d‘autodeterminació, la reprovació de la monarquia i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya, però la moció de la CUP és encara més explícita pel que fa a l’autodeterminació. Més enllà d’expressar una opinió política, concreta la voluntat d’exercir aquest dret. Els anticapitalistes, a més, també pretenen que el parlament insti Quim Torra a cessar el conseller d’Interior, Miquel Buch, i la iniciativa reivindica igualment l’amnistia per als represaliats, la retirada dels cossos policials i militars de l’estat espanyol. Sobre aquesta moció no hi ha, almenys de moment, cap amenaça del TC.



En espera del Constitucional

 

En canvi, la resposta de JxCat, ERC i la CUP a la sentència és molt lluny de tenir una tramitació plàcida. El ple del TC, que està reunit aquest matí, intentarà blocar-la en les pròximes hores. Davant de la possibilitat que es votés en el ple de la setmana vinent, com havien anunciat inicialment els grups independentistes, el consell de ministres va impugnar dijous al Constitucional l’admissió a tràmit de la iniciativa que en va fer la mesa, així com les peticions de reconsideració posteriors de C’s, el PSC i el PP, que també van ser desestimades per la majoria independentista.



És la primera vegada en aquesta legislatura que el TC actua sobre una admissió a tràmit d’una iniciativa per part de la mesa, després de l’actuació excepcional per impedir la investidura de Carles de Puigdemont el gener de l’any passat. El Constitucional situarà, per tant, la mesa del parlament en la disjuntiva de decidir si el desobeeix o no, amb el risc d’entomar un possible procés judicial per desobediència. La resolució pactada pels tres grups parla de l‘autodeterminació, la reprovació de la monarquia i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya, les tres qüestions que el TC ja havia advertit a la cambra que no es podien votar i que, segons la proposta, el parlament ‘reitera i reiterarà tants cops com ho vulguin els diputats’.



Més al·legacions presentades

 

Al parlament s’acumulen les impugnacions, que segueixen els seus tràmits al TC. Aquest matí mateix, la cambra ha presentat al Constitucional les al·legacions corresponents als incidents d’execució per un suposat incompliment d’anteriors sentències de les resolucions del debat de política general que també parlaven del dret a l’autodeterminació, la desobediència civil i institucional com a instruments per a la defensa de drets, i l’amnistia per als represaliats. La cambra demana que es deixi sense efecte la suspensió de les resolucions i que es quedin sense efecte els requeriments i advertències dirigits al president, a la resta de membres de la mesa i al secretari general del parlament perquè frenin la tramitació d’iniciatives que desenvolupin les qüestions afectades o, en cas contrari, poden incórrer en responsabilitats penals.








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/la-mesa-es-reafirma-i-el-parlament-votara-lautodeterminacio/