dimarts, 3 de setembre del 2019

L’Eurocambra demana al seu president que s’impliqui en la causa de Junqueras a Luxemburg



MÓN - EUROPA





Els membres del comitè d'Afers Legals reclamen a Sassoli enviar observacions a Luxemburg sobre la situació de Junqueras 














Per: Redacció / ACN

03.09.2019  13:32





El comitè d’Afers Legals del Parlament Europeu ha votat avui a favor de presentar al·legacions al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que analitza el cas sobre la immunitat d’Oriol Junqueras i el seu escó a la cambra, que ara encara continua vacant. Els membres del comitè han instat al president de l’Eurocambra, David Sassoli, a enviar observacions amb l’opinió dels serveis jurídics de la institució en aquest cas, el que de fet implica personar-se a la causa. La vista oral a Luxemburg pel cas de Junqueras és prevista el 14 d’octubre. L’informe sobre si s’havien de presentar al·legacions al Tribunal de Luxemburg sobre el cas de Junqueras l’havia redactat un eurodiputat francès del grup popular, Geoffroy Didier, que recomanava de no implicar-s’hi, segons que informa l’agència ACN.



En un debat i una votació a porta tancada, el comitè d’Afers Legals de l’Eurocambra ha apostat per fer sentir la seva veu en el cas al TJUE sobre la immunitat de Junqueras. Així, socialdemòcrates, liberals i verds s’han posat d’acord per instar a presentar al·legacions al TJUE, mentre que membres del partit popular europeu i els conservadors i reformistes han
expressat la seva oposició, d’acord amb les informacions que ha pogut recollir l’ACN.

Durant l’estiu el comitè s’havia pronunciat per procediment escrit a favor de recomanar que el Parlament Europeu es personi i faci les seves observacions en el cas de Junqueras, expliquen fonts europees.



Ara, l’informe amb l’opinió del Parlament Europeu sobre el cas de Junqueras l’hauran de redactar els serveis legals de la cambra, han explicat fonts coneixedores a l’ACN. Les observacions només es referiran a ‘elements relatius al dret comunitari, no sobre el dret nacional’, segons indiquen fonts de l’Eurocambra. L’objectiu, expliquen persones coneixedores de les discussions a la reunió, és que l’informe sigui purament ‘jurídic’ i que no hi hagi cap traça de valoració política.



La qüestió prejudicial

 

El Tribunal Suprem no va permetre a Oriol Junqueras sortir de la presó per anar a prometre la constitució, i la seva defensa va reclamar que es presentés una qüestió prejudicial al TJUE per analitzar l’abast de la seva immunitat parlamentària. El Suprem hi va accedir en contra del criteri de la fiscalia.El TJUE va fixar per al 14 d’octubre la vista oral pel cas, on s’han de respondre a tres preguntes per interpretar l’article 9 del Protocol número 7 de la Unió Europea sobre la immunitat dels eurodiputats. En concret, sobre l’abast de la immunitat ‘mentre el Parlament Europeu estigui en període de sessions’ i què passa en el cas d’un electe en presó provisional acordada judicialment per fets anteriors als comicis.A més, també va demanar si caldria aixecar la presó provisional perquè Junqueras pogués assistir als plens sense ponderar altres ‘interessos’ en joc com els derivats de l’interès de la justícia i del ‘procés degut’.








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/parlament-europeu-junqueras-eurodiputat-immunitat/