dilluns, 17 de juny del 2019

El col·lectiu való dona suport a la República catalana a Brussel·les



PROCÉS CATALÀ






El conseller Lluís Puig i el politòleg Ramón Cotarelo assisteixen a l'acte de l’ANC i Wa-lloCat a la capital belga







Ramon Cotarelo a l'acte de l'ANC a Brussel·les | Francisco Garriga







per Regina Laguna (Brussel·les)

 






“Menys es va perdre a Cuba”, amb aquesta frase resum i pròleg de Ramón Cotarelo al llibre “El meu avi va anar a Cuba”, el mateix catedràtic i escriptor ha presentat aquest diumenge a Brussel·les l’obra històrica, que porta el mateix nom, en un acte organitzat per l’Assemblea Nacional Catalana (ACN) i que ha comptat amb l’assistència del conseller de Cultura a l’exili, Lluís Puig. Aquesta representació s’emmarca en la Jornada d’amistat catalano-valona i ha comptat amb la col·laboració del col·lectiu való de solidaritat amb Catalunya WalloCat.



El conseller Lluís Puig s'ha compromès amb l’associació valona per a cooperar mútuament en la defensa de les cultures catalana i valona, alhora que ha agraït el suport i el compromís de Wallocat amb la República catalana. Puig ha recordat en declaracions al Món que el proper 20 de juny ha d’anar a declarar per exhort al Palau de Justícia de Brussel·les, per videoconferència, en la causa que té oberta a un jutjat d'Osca per oposar-se a entregar les obres de Sixena.



La denúncia la va presentar l’Ajuntament de Villanueva de Sixena pels delictes de
desobediència i prevaricació i es va sumar la Fiscalia. El Jutjat d’Instrucció nº 1 d’Osca va estimar que les obres pertanyien al Monestir de Sixena i que s'havien de tornar, malgrat que la seva recuperació i conservació havia estat a cura de la Generalitat al Museu de Lleida. La Guàrdia Civil va entrar al Museu per a emportar-se les obres quan es va aplicar l’article 155 a Catalunya i hi havia un buit de govern.



En quant a l’obra, cal destacar que el teatre de la Salle Saint Joseph estava ple de gom a gom amb públic tant català com való. Ramón Cotarelo també ha participat a la representació, posant-se l’uniforme del llavors Capità General de Cuba, l’espanyol Valeriano Weyler. Aquest militar és l’inventor de l’origen dels camps de concentració, que va aplicar a la guerra de Cuba contra els rebels, i que anomenaven “campos de reconcentrados”. “Ni espanyols, ni catalans, ni cubans treballen la terra, només els negres”. El tema de l’esclavisme també està present a l’obra, on s’arriba a dir que “la vida és molt més dolça en una plantació de sucre”. Afincat recentment a Girona, el politòleg ja va participar en la estrena de l’obra i hi col·labora sempre que pot.



El llibre, escrit per Marcel Vilarós i Víctor Campubrí, és representat paral·lelament per la Plataforma Blanc i Negre per a la seva difusió didàctica. Narra la història d’un noi que va marxar a Cuba i es va trobar enmig d’una guerra. Aquesta és la primera vegada que es representa l’obra a l’estranger, explica l’autor Víctor Campubrí. L’acte ha estat patrocinat pel Departament de Cultura de la Generalitat i per l’Institut Ramon Llull, a més de l’ANC, Wallocat.








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elmon.cat/politica/el-col-lectiu-valo-dona-suport-a-la-republica-catalana-a-brussel-les_1935389102.html