dimarts, 2 d’abril del 2019

El CNP canvia el clima “insurreccional” de la Guàrdia Civil pel “prerevolucionari”



ESPECIAL JUDICI 1-O






Melero, Van den Eynde, Pina i Solà collen el cap d’Informació de Manuel Quintela en la testifical d’aquest matí | Admet que només van atendre 12 requeriments dels Mossos








per Quico Sallés (Tribunal Suprem)  
02/04/2019 15:25 
Agents de la policia espanyola davant de ciutadans defensant l'IES Ronda de Lleida | ACN
 




La primera testifical prevista per aquest dimarts, la jornada 25 del judici del procés, ha ocupat tot el matí. Ha estat la declaració de Manuel Quintela, cap de la Brigada Provincial d’Informació del CNP a Barcelona,i coordinador de la matèria en les quatre demarcacions provincials. Quintela ha definit el clima que es vivia en la prèvia del Primer d’Octubre de “prerevolucionari”. La setmana passada, el cap de la Brigada Judicial de la Guàrdia Civil, el tinent coronel Daniel Baena, el qualificava de “període insurreccional”. Quintela ha acusat els Mossos de “passivitat” i d’espionatge, ha deixat entreveure que l’escorta de Clara Ponsatí va brandar una arma i ha embolicat entitats, Govern, partits i la gent en el mateix paquet per garantir la celebració del referèndum. A més de justificar el setge de la CUP durant el 20S.




Tot això en la primera part de la seva declaració on responia amb generositat les preguntes del fiscal més posat en la causa, Javier Zaragoza. El president del Tribunal ni ha donat gaire més marge a l’advocacia de l’Estat ni a l’acusació popular de V🤢x, aquí ha tallat diverses preguntes. Però en el torn de les defenses, el testimoni ni s’ha trobat més còmode ni ho ha tingut tan fàcil. El primer a posar els paranys ha estat el defensor de Quim Forn, Xavier Melero, que ha fet de judoka. Melero ha aprofitat l’energia de l’explicació a les
acusacions per donar-li la volta i fer-lo caure en contradiccions que restessin credibilitat a les seves acusacions i protegissin el seu client. 




Així, Melero li ha preguntat que la gelosia amb què van actuar a la seu de la CUP el 20 de setembre per interceptar propaganda electoral no es va mantenir fins al Primer d’Octubre.



El comissari minuts abans havia assegurat que complien amb la instrucció 2/2017 de la Fiscalia per impedir el referèndum. En canvi no ha sabut que respondre quan el lletrat li ha preguntat perquè no tancaven col·legis abans del Primer d’Octubre si ja tenien l’ordre del TSJC que posava al mateix nivell als tres cossos policials CNP, Guàrdia Civil i Mossos. I per reblar el clau, li ha brandat que els policies i guàrdies civils van actuar de manera autònoma el Primer d’Octubre a les primeres de canvi. Aquí ha caigut en la trampa que li ha parat l’advocat en fer-li admetre que només van atendre 12 requeriments dels 233 que els Mossos els van fer a primera hora del matí.



“Si no van tenir cap impediment el 20S perquè no ho van ser des del 27 al 30 d’Octubre?”, li ha replicat punyent Trapero.





Quintela també ha admès un “clima de desconfiança” que Melero li ha fet definir perquè malgrat aquest clima es van mantenir reunions d’intel·ligència. “No compartien informació?”, l’ha interrogat l’advocat. “No, això seria ocultació d’informació”, ha replicat esverat. “La desconfiança volia dir que no et podies refiar del que podia passar o l’actitud que podien tenir, accions i circumstàncies”, ha intentat justificar. “Tots sabíem que seria una jornada complicada”, ha afegit. “Però com és que si del 27 al 30 els Mossos eren els encarregats com és que ho van deixar de ser-ho l’1-O?”, li ha repreguntat. “Vaig rebre l’ordre del meu cap”, ha conclòs. El comissari, a diferència dels oficials i tropa de la Guàrdia Civil, ha explicat que sí es va explicar als briefings previs la instrucció de la secretaria d’Estat d’Interior que reclamava mantenir la convivència ciutadana.





Un dels altres moments claus de l’interrogatori, i en què els magistrats han pres més notes, ha estat quan Melero ha preguntat si en les reunions la Fiscalia va retreure el pla ideat per Josep Lluís Trapero. El comissari ha comentat que era un pla per uns comicis normals.



Però en canvi, ha reconegut que no van recriminar res al pla operatiu del CNP que era molt més genèric i difús. “Diu que s’actuarà a les quatre províncies i amb tots els efectius disponibles…”, ha subratllat Melero ironitzant sobre la poca consistència de les acusacions. Tampoc ha aclarit si cal avisar sempre a Mossos o altres cossos policials en les seves actuacions. “Si són actuacions nostres portem el nostre cos de seguretat”, ha concretat però ha admès que van aparèixer dues furgonetes dels Mossos el 20S.





A preguntes de l’advocat d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, ha sentenciat que l’actuació de la Unitat d’Intervenció Policial del CNP són “un model pel món” i ha lloat la Brimo dels Mossos que “també ho fan molt bé”. Ara bé, també ha reconegut que no va estar present en cap de les actuacions policials durant el Primer d’Octubre. Després ha estat el torn de Jordi Pina, advocat de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, el comissari ha negat saber res de policies orinant des de balcons d'hotels i passejant amb porres i ensenyant pistoles. “No he vist cap imatge d'agents allotjats a Calella o a Pineda orinant des d'un balcó sobre els vianants ni que sortissin de nit amb armes defensives”, ha assenyalat per condemnar-ho després. En canvi, ha assegurat que alguna cosa li sona dels cants “que nos dejen actuar”.






També s’ha referit a la concentració davant la Prefectura de Via Laietana el 3 d’Octubre.



“Ens van llançar artefactes incendiaris, ampolles, bombetes… no eren avions de paper, no“, ha acusat. Ara bé, ha hagut d’admetre que Jordi Sànchez, aleshores president de l’ANC fes crides a convocar però tampoc a què la gent marxés. En acabat de Pina, ha estat el torn de la defensa de Jordi Cuixart, Àlex Solà. Ha estat en aquesta part de la testifical on ha pronunciat la seva definició de la Catalunya de la tardor de 2017. “Teníem serioses sospites que el dia del referèndum seria molt complicat, hi  havia un clima previ prerevolucionari”, ha asseverat. El comissari tampoc ha pogut inculpar Cuixart en les crides a les manifestacions i l’ha fet caure quan sobre la requisa de documentació a la seu de la CUP ha relacionat el referèndum amb cartells a favor de la “remunicipalització de l’aigua”.


 





ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://elmon.cat/especial-judici-1-o/cnp-canvia-clima-insurreccional-guardia-civil-pel-prerevolucionari