dilluns, 11 de març del 2019

Quevedo treu de polleguera el fiscal i manté que els Mossos van actuar al marge dels polítics



JUDICI AL PROCÉS







Gemma Liñán
Foto: EFE
Madrid. Dilluns, 11 de març de 2019
















El fiscal Javier Zaragoza ha forçat Emilio Quevedo perquè confirmi el risc durant l'1-O i la inacció dels Mossos, també el 20-S. "Es van enviar diferents unitats de suport que havien de permetre la sortida de la comitiva judicial de la Conselleria d'Economia", ha dit Quevedo sobre la BRIMO que va arribar al migdia.



"Desafortunadament el compliment de la interlocutòria de la magistrada no es va portar a terme en la seva integritat", ha admès Quevedo, tot i que hi ha inclòs els cossos i forces de seguretat de l'estat. "Vam tancar el màxim de centres de votació", ha insistit, i ha reblat el fiscal dient que "no és adequat parlar d'un dispositiu de mossos, d'un de Guàrdia Civil i d'un de CNP. És obvi que era un dispositiu conjunt".












Quevedo ha deixat molt clar que Joaquim Forn no
va tenir res a veure amb el dispositiu i "el mateix major va forçar un increment d'efectius".



"Mossos havia d'aportar un contingent molt important d'efectius per aconseguir un objectiu molt ambiciós que és aconseguir la presència de força policial en tots i cada un dels centres de votació; havíem de tenir informació veraç i directa per poder activar altres mesures de reforç", ha dit Emilio Quevedo, que va ser el cap de la comissaria general tècnica de planificació de la seguretat. El comissari a més ha deixat descol·locat el fiscal quan li ha dit que es van activar el doble d'efectius que en una jornada electoral: "El dispositiu de Mossos per a l'1-O va ser d'uns 7.800 agents. En una jornada electoral normal se n'hi destinen entre 2.500 i 3.000".



"Es van activar unitats que normalment no s'activen en els dispositius, això va aportar 800 agents més per poder-los incorporar al dispositiu de l'1-O", ha concretat Quevedo quan l'advocada de l'Estat li ha preguntat. I ha explicat que es van llogar vehicles per afegir-los al dispositiu policial, un fet que ha qualificat de "sense precedents".












Aconseguir la inactivitat absoluta de 2.300 centres de votació que estaven previstos, si no es va poder fer en la seva totalitat per la seva complexitat a partir de totes les forces de seguretat de l'estat i de Mossos, és obvi que no es va poder complir completament", i aquí el fiscal ha entrat en un "teva-meva" amb Quevedo sobre la Brigada Mòbil que va haver de fer front a diverses manifestacions a favor i en contra del referèndum.











"Davant les iniciatives polítiques que s'estaven portant a terme a Catalunya era força obvi que es podien generar tensions", ha dit Quevedo sense poder acabar perquè el fiscal l'ha tallat per dir "enfrontaments?". Quevedo ha matisat les declaracions de tothom davant un fiscal que ha volgut fer-li dir que hi havia risc de violència i que hi va haver tensió i enfrontaments. Però Quevedo ha aguantat bé el tipus i, amb un relat serè, no ha entrat en el joc del fiscal.



 "Trapero ens va demanar un informe tècnic per valorar quants efectius farien falta per complir el mandat judicial", ha dit Quevedo, que ha quantificat entre 30.000 i 40.000 els agents necessaris. Una xifra impossible i per això es va valorar un altre dispositiu amb el reforç de la policia espanyola a requeriment.



"No es va trobar en aquesta ingent activitat prèvia a l'1-O cap cas on s'hagués de realitzar" cap tancament ni immobilització de material, ha puntualitzat Quevedo, que ha hagut d'explicar detalladament al fiscal com van treballar els mossos dies abans de l'1-O.



"Es van visitar tots els centres", "es van aixecar 4.000 actes i es van identificar 2.000 persones que es van mostrar responsables dels centres", ha explicat davant les preguntes incisives del fiscal Javier Zaragoza, que ha semblat empipar-se i tot en algun moment perquè el comissari no deia el que ell volia.



La reunió amb el Govern

 

Hi ha dues reunions clau per a la defensa del Major Josep Lluís Trapero que ja han aportat i jugat durant la instrucció del procés contra la cúpula dels Mossos a l'Audiència Nacional i que ara surten per boca dels testimonis en el judici al procés.



Són dues reunions en què els responsables dels Mossos van advertir del risc al Govern, els van comunicar que havien de complir les ordres judicials i van demanar suspendre el referèndum.



Avui, d'aquella reunió, Emilio Quevedo ha explicat que Forn no va parlar, Junqueras va dir que "la gent deixaria que la policia actués" i Puigdemont va exposar que "el Govern tenia un mandat i que el portarien endavant perquè a més estava avalat pels resultats electorals.



Salvant Trapero

 

Quevedo ha explicat el que ja ha dit tothom: que Trapero no estava d'acord amb la figura del coordinador", però avui el comissari ha matisat per què no hi estava d'acord: "Perquè havia de recaure no en una figura política sinó en un comandament operatiu".



El dispositiu Àgora apuntava una valoració de riscos i escenaris i s'aplicava l'activitat en funció d'aquests informes: "Només vaig rebre un informe just el dia de l'1-O de la unitat de conflictivitat sociolaboral on es feia una valoració general dels escenaris de l'1-O".



Sobre el 20-S, Quevedo ha dit que es va activar l'helicòpter un cop es va saber que hi havia armes dins els cotxes de la Guàrdia Civil.








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/judici-proces-testimonis-emili-quevedo-mossos_363195_102.html