dimecres, 13 de març del 2019

El gran 'think tank' espanyol avisa de la "llarga ombra" del conflicte català



PROCÉS SOBIRANISTA







Lluís Bou
Foto: ACN
Barcelona. Dimecres, 13 de març de 2019

















El Real Instituto Elcano, el principal think tank espanyol, ha advertit de la importància de les eleccions europees, i de la pròxima composició del Parlament europeu, perquè és la institució més porosa a relats com el de l'independentisme. Recomana en aquest sentit "ser proactius" i treballar amb polítics d'altres països que simpatitzin amb Espanya, per "no haver de gastar massa capital polític" propi. Posa l'exemple del president del Parlament europeu, Antonio Tajani. En una anàlisi sobre la possibilitat de construir un "ecosistema d'influència espanyola a Brussel·les", l'institut assenyala que Espanya ho podria intentar arran del Brexit. Però apunta que té dos problemes: la feblesa del govern i la "llarga ombra" de la qüestió catalana. Sobre aquesta, recomana estar molt alerta.



"La feblesa parlamentària del govern socialista (en el poder només des de juny del 2018) i la recent convocatòria d'eleccions generals per al 28 d'abril podrien complicar la possibilitat de dissenyar una estratègia nacional d'influència a la UE que tingui prou consens com per a garantir la continuïtat que l'èxit requereix. Si el resultat electoral [del 28-A] no és concloent i les negociacions per investir un nou president del govern es dilatessin, afeblirien a l'executiu espanyol a Brussel·les i distraurien la seva
atenció política a l'hora del repartiment de poder europeu, que requereix una important inversió en temps i energia. Igualment, la crisi catalana (encara no resolta) continuarà requerint bona part del capital polític del govern i dels altres representants espanyols a la UE", ha indicat.



Aquesta seria, segons el think tank, una de les preocupacions per als interessos espanyols. La segona preocupació és l'escenari que tingui el nou Parlament europeu, i proposa una estratègia a seguir basada a cedir el protagonisme del problema entre Catalunya i l'Estat a polítics d'altres països. "És important remarcar la importància d'identificar eurodiputats no espanyols que coneguin bé la realitat d'Espanya i les seves prioritats per recolzar-los en els llocs de responsabilitat de la cambra i treballar amb ells.



En polítiques sectorials concretes (euro, energia, clima, migracions, innovació, agricultura i pesca, etc.) aquest propòsit s'aconsegueix amb representants de països o sensibilitats ideològiques que connectin amb els interessos i valors dominants a Espanya. Però després hi ha peculiaritats molt sensibles, per exemple Gibraltar o per descomptat la qüestió catalana, on és fonamental ser proactius, ja que el Parlament és la institució políticament més porosa i susceptible d'acceptar certes narratives simplistes i demagògiques (sic). Combinant una millor política de comunicació i apostant per eurodiputats d'altres nacionalitats que comprenguin aquests temes, s'estalvia als espanyols haver de gastar massa capital polític. Si són altres els que assumeixen la importància de determinats assumptes per a Espanya però també per a la UE, no només es guanya efectivitat, sinó que s'evita que es produeixi una minva d'influència en la resta de temes.



Cal destacar aquí com a exemple positiu el paper jugat en els últims anys pel president Tajani en defensa de la Constitució", recorda.



La conclusió de la Fundació Elcano és que Espanya té fortaleses per guanyar pes polític a Europa, amb la renovació institucional que s'iniciarà amb les eleccions europees i de cara al 2024, però que la irresolta qüestió catalana ho complica. "Les fortaleses [que tindria Espanya] conviuen amb la inestabilitat parlamentària des de 2015 i la llarga ombra del conflicte català", insisteix.







ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/gran-think-tank-espanyol-llarga-ombra-conflicte-catala_364080_102.html