dijous, 15 de novembre del 2018

El govern de May es desfà amb la cinquena dimissió per l’acord del Brexit



MÓN - EUROPA







Pleguen els dos ministres per al Brexit, les ministres de Treball i Educació i el ministre per al nord d'Irlanda 
















Per: Redacció 

15.11.2018  10:15





El govern de Theresa May viu els moments més difícils d’ençà de les negociacions postelectorals per aconseguir majoria al parlament. El principi d’acord amb la UE per tirar endavant el Brexit no ha agradat gens els sectors més durs de l’executiu i del partit conservador. En resultat és un reguitzell de dimissions —de moment cinc— que, no tan sols fan perillar l’acord, sinó que posen en una situació molt complicada a la primera ministra.



Cimera extraordinària europea el 25 de novembre per donar llum verda al principi d’acord del Brexit 





Un dels primers a dimitir ha estat el ministre britànic per al Brexit, Dominic Raab. En una carta, Raab afirma que respecta i entén les decisions de la primera Theresa May per pactar amb la UE, però en cap cas ho comparteix. El ministre justifica la seva renúncia perquè creu que ‘el règim regulador que es proposa per al Nord d’Irlanda suposa una amenaça real per la integritat del Regne Unit.’ Tanmateix, no és l’únic argument que dóna. Raab també critica que la ‘UE tingui un vet sobre les nostres possibilitats de sortir-ne’ i es mostra en desacord amb el pacte per a mantenir la unió duanera. En aquest sentit, assegura que és un híbrid sense ‘control democràtic.’



Llegiu ací la carta:













Poc després, ha dimitit també la ministre de Treball del govern britànic, Esther McVey, que assegura que el principi d’acord pel Brexit ‘no fa honor al referèndum’. ‘No hi ha tasca més important per aquest govern que complir amb la decisió del Regne Unit d’abandonar la Unió Europea. És una qüestió de confiança. És sobre el futur del nostre país i la integritat de la nostra democràcia’, assegura McVey.



Els altres càrrecs que han dimitit són Suella Braverman, també ministra per al Brexit; Shailesh Vara, ministre per al Nord d’Irlanda i Anne-Marie Trevelyan, ministra d’Educació. Totes aquestes dimissions s’acumulen a les tretze que arrossega el govern de May d’ençà de la seva investidura l’estiu del 2016.



La campanya a favor del Brexit ha aprofitat la crisi de govern per fer befa:













May es defensa al parlament


Al parlament britànic, May ha admès que la negociació ha estat ‘frustrant’ però que hi ha treballat nit i dia en defensa de ‘l’interès nacional.’ ‘La tria és clara: triar entre marxar sense acord, arriscar-nos a no tenir Brexit, o triar unir-nos i donar suport al millor pacte que es pot negociar’, ha afegit.



D’altra banda, el cap de l’oposició, Jeremy Corbyn, ha acusat la primera ministra d’encapçalar un govern en caòtic i de plantejar un fals dilema  ‘entre un mal acord i la manca d’acord.’ En aquest sentit, Corbyn ha assegurat que l’acord assolit amb la Unió Europea neix mort perquè no té ni tan sols el suport del ministre del Brexit que es va encarregar de les converses. De fet, el líder laborista ha demanat a May que ‘retiri aquest mig acord, que no té el suport del gabinet, del parlament ni del país’.



Una votació impossible

El parlament tindrà l’última paraula sobre el redactat final del divorci amb la UE. En la situació actual, si el partit Laborista no dóna un cop de mà a May, es fa difícil de creure que es pugui aprovar. El soci parlamentari dels conservadors, el Partit Unionista Democràtic del Nord d’Irlanda, ha assegurat que no donarà suport a l’acord. Calen 318 vots per aprovar el Brexit i May ni tan sols té garantits els vots del seu partit. Una vuitantena de diputats conservadors —favorables a un Brexit dur— es neguen ara per ara a cedir els seus vots.








Enllaç notícia :

https://www.vilaweb.cat/noticies/el-govern-de-theresa-may-trontolla-per-la-dimissio-del-ministre-per-al-brexit-i-del-secretari-per-al-nord-dirlanda/