divendres, 19 d’octubre del 2018

Un alt càrrec de Rajoy es va reunir en secret amb el president d’Andorra just després de la confessió de Pujol



PAÍS - ANDORRA







L'estiu del 2014 alts càrrecs del govern espanyol van pressionar la BPA per a tenir les dades bancàries dels Pujol
















Per: Redacció 

19.10.2018  11:09





Havia passat només una setmana de la confessió de l’ex-president Jordi Pujol d’haver tingut amagats diners ‘a l’estranger’ sense regularitzar, un alt càrrec del govern de Mariano Rajoy, el secretari d’estat de Comerç, Jaime García-Legaz, es va reunir amb el president del govern d’Andorra, Antoni Martí. Era l’1 d’agost del 2014, i aquella reunió es va mantenir en secret, fins ara que l’ha fet pública 



ElDiario.es, que en publica fotografies. García-Legaz ha explicat a aquest mateix diari que es tractava d’una reunió de treball més. El govern andorrà ha explicat que era ‘una visita privada’ propiciada per l’ex-ministre de Presidència andorrà Antoni Riberaygua, que també hi era present. I que tenia el propòsit de parlar sobre la llei del joc d’Andorra. Totes dues parts neguen que la reunió tingués res a veure amb la confessió de Pujol i amb els diners que tenia a la BPA, malgrat la coincidència amb les dates i el fet que fos una trobada secreta.



La informació d’avui d’ElDiario.es encaixa amb la que va publicar el 2016 el diari Público, segons la qual García-Legaz es va reunir a Andorra amb un membre del govern fins i tot abans de la confessió de Pujol, a començament del mes de juliol. Segons aquella informació, la intenció era de tenir el
compromís de col·laboració en el lliurament de les dades bancàries de Pujol, i per fer saber als amos de la BPA que la inspecció del Sepblanc (el Servei Permanent de Prevenció i Emblanquiment de Capital) s’intentaria endarrerir tant com poguessin. I no va ser fins al març del 2015 que el govern andorrà va intervenir la BPA després d’haver rebut la notificació dels EUA per la sospita d’emblanquiment de capitals del banc.



Higini Cierco, president i màxim accionista de la BPA va confessar en un judici que fou la seva entitat que va facilitar a la policia espanyola la informació sobre el compte de la família Pujol. Cierco va dir que havia estat víctima d’un xantatge.



No només García-Legaz va visitar Andorra aquell estiu de la confessió de Pujol. També va venir el cap de gabinet de Rajoy, Jorge Moragas, que va intervenir, segons Público, en la negociació amb la BPA i el govern d’obtenir les dades bancàries dels Pujol.








Enllaç notícia :